Afleiding zoeken in parken: dat is wat inwoners van Overijssel deze coronacrisis graag doen. Dat blijkt uit een analyse van Google, dat een extreme toename aan parkbezoekjes zag in deze regio.

 

Extreme toename

Extreme

Tsja, waar moest je in maanden van intelligente lockdown naar toe in deze regio? Google zag het antwoord: parken. Die zijn er in Twente in overvloed en werden veel meer bezocht dan normaal.  De Amerikaanse techgigant zag een toename van 160 procent in Twente en andere delen van Overijssel voor de maanden mei en juni. En dat terwijl in de maanden daarvoor iedereen nog massaal binnenbleef, het parkbezoek daalde toen zelfs met 25 procent ten opzichte van normaal. 

Google komt tot die constatering na een analyse van honderdduizenden mobiele locatiegegevens van inwoners uit deze regio. De techreus ‘bespiedt’ ook de exacte locatie waar veel Tukkers verblijven, zelfs meerdere keren per uur, en registreert dat in een groot, geanonimiseerd bestand. Daardoor kan Google zogeheten mobiliteitstrends waarnemen: plekken die mensen in coronatijd bezoeken of waar ze juist van wegblijven. 

OV en detailhandel in de min

De nieuwste analyse die deze week gepubliceerd werd schetst een beeld van de periode waarin de rem voorzichtig weer van de lockdown af ging. Zo openden op 1 juni de terrassen en bioscopen weer. Toch was de klap voor de ‘detailhandel en recreatie’ - zoals Google het samenvat - nog hard. In de maanden mei en juni liep het bezoek 13 procent achter op normaal. Ook op OV-stations (-29 procent) werd een grote afname geconstateerd.

Google publiceert de cijfers tot op provincie-niveau. Overijssel volgt de landelijke trend, maar loopt met parkbezoeken (160 procent tegenover 81 procent landelijk) ver vooruit. Deze regio heeft naast veel (stads)parken ook een aantal grote recreatieplassen, zoals Hulsbeek, Rutbeek en Lageveld. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment