Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de invoering van de corona-app. 51 senatoren gingen akkoord met de wet die een landelijke uitrol van de CoronaMelder in goede banen moet leiden. Negentien leden stemden tegen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte na de stemming bekend dat de app 10 oktober landelijk wordt ingevoerd.

 

corona-app

"We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten", zei De Jonge na afloop van de stemming.

Hoewel een meerderheid van de senaat voorstander is van de app, is er ook kritiek. Verschillende partijen zetten maandag en dinsdag tijdens de wetsbehandeling kanttekeningen bij de wet. De grootste zorgen zitten in de mogelijkheden om je te laten testen na een melding van de app.

 

De app moet ervoor zorgen dat gebruikers van de CoronaMelder die zich gedurende een kwartier of langer in de buurt van een positief geteste persoon hebben bevonden, een melding krijgen op hun telefoon. Omdat Nederland te maken heeft met een haperend testsysteem en personeelstekorten bij de GGD's, is het niet de bedoeling dat gebruikers die een melding krijgen zich laten testen. Ook voor appgebruikers blijft het advies alleen te testen bij klachten.

Volgens meerdere senaatsfracties zou het niet kunnen testen na een melding het draagvlak voor de app doen afnemen. Onder meer D66, CDA, PvdA, GroenLinks en SP zien liever dat iedereen na een notificatie getest kan worden. Ook minister De Jonge wil dat het liefst, maar door de tekorten is dat niet mogelijk. Het kabinet werkt aan de opschaling van de de test- en traceercapaciteit en de ontwikkeling van sneltesten kan op termijn het Nederlands testprobleem oplossen.

Tegelijkertijd blijft het doel van de app overeind staan, verzekerde De Jonge. De CoronaMelder dient als ondersteuning van het bron- en contactonderzoek en waarschuwt dat je in de buurt bent geweest van een besmette persoon. "Het is een hulpmiddel, geen wondermiddel", zei De Jonge. Dat mensen vervolgens mogelijk in thuisquarantaine zullen zitten terwijl zij niet besmet zijn is een mogelijkheid, maar dat is ook op dit moment al het geval bij het huidige bron- en contactonderzoek.

https://content.jwplatform.com/manifests/bzoul072.m3u8", "thumbnail_id": "06exxm3a8ekh", "related_playlist_slug": "achtergrondvideos", "livestream": 0, "duration": 88, "article_id": 6082161, "id": 282806, "title": "Zo weet de corona-app dat jij mogelijk besmet bent", "url": "https://content.jwplatform.com/manifests/bzoul072.m3u8", "sections": [], "video_id": "bzoul072", "direct_link": false, "share_url": "https://www.nu.nl/282806/video/zo-weet-de-corona-app-dat-jij-mogelijk-besmet-bent.html", "object_in_header": false, "flags": [], "type": "jw", "block_id": 1068895, "autoplay": false, "text": "Zo weet de corona-app dat jij mogelijk besmet bent", "video": {"branded": false, "duration": 88, "embed_code": "", "id": 282806, "image": {"url": {"default": "https://media.nu.nl/m/06exxm3a8ekh_wd1280.jpg"}}, "is_live": false, "media_id": "bzoul072", "section": "algemeen", "type": "jw", "video_url": "https://content.jwplatform.com/manifests/bzoul072.m3u8"}}" style="box-sizing: inherit; -webkit-tap-highlight-color: transparent; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-variant-numeric: inherit; font-variant-east-asian: inherit; font-weight: 400; font-stretch: inherit; font-size: 16.5px; line-height: inherit; font-family: "Noto Sans", sans-serif; vertical-align: baseline; color: rgb(31, 37, 68); letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255); text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">
 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment