De persoonsgegevens van achttienduizend personen met een buitenlands diploma liggen mogelijk op straat, schrijft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

persoonsgegevens

De minister kan niet uitsluiten dat er misbruik is gemaakt van de data, hoewel hiervoor nog geen aanwijzingen zijn. Onderzoek naar mogelijk misbruik loopt nog.

Wie wil inburgeren en op zoek gaat naar een baan in Nederland, kan door de organisatie Nuffic laten beoordelen wat het diploma waard is op de arbeidsmarkt.

Het aanvraagsysteem dat Nuffic gebruikt, werd getest door ongeveer zestig softwareontwikkelaars in Servië. Een programma dat de data anoniem moest maken, werkte niet. Het is nog niet bekend waardoor dat kwam.

Het lek werd op 9 februari ontdekt. De data waren sinds 11 augustus vorig jaar in te zien door de ontwikkelaars. Alle persoonsgegevens zijn uit de testomgeving gewist, ook uit de back-ups.

De slachtoffers van het lek zijn maandag op de hoogte gesteld. Zij kunnen met vragen terecht bij een helpdesk. Ook is er melding van het lek gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment