Consumenten mogen modems van andere merken dan dat van hun eigen internetprovider gebruiken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft hiervoor nieuwe regels opgesteld, die over zes maanden in werking gaan.

internetproviders

Bij het afsluiten van een internetabonnement krijg je vaak van een provider een modem opgestuurd. Vrije modemkeuze geeft klanten meer opties om eigen apparatuur te kiezen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld luxere en beter werkende apparatuur kopen.

Niet alle providers zien dat zitten. Bij VodafoneZiggo mogen klanten momenteel nog geen modem van een ander merk gebruiken. Volgens het bedrijf is een Ziggo-modem essentieel om van het netwerk gebruik te kunnen maken. De ACM oordeelt nu dat providers vrije modemkeuze over een half jaar wel degelijk moeten toestaan.

De toezichthouder zegt dit besluit te hebben genomen door te kijken naar beveiligingsaspecten en de gevolgen voor de kwaliteit van het netwerk. Ook heeft de ACM overlegd met andere landen, waaronder Duitsland. Daar moeten providers al langer vrije modemkeuze toestaan.

"De keuzevrijheid voor gebruikers zorgt ervoor dat de concurrentie en innovatie op de markt van deze apparaten wordt gestimuleerd. Vrije keuze van modems en routers draagt bij aan lagere overstapdrempels voor consumenten, omdat ze dan in veel gevallen hun eigen modem kunnen meenemen naar een nieuwe telecomaanbieder", schrijft de ACM.

De regels gaan over zes maanden in, zodat providers de kans krijgen zich voor te bereiden op de nieuwe gang van zaken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment