De Nederlandse Consumentenbond en stichting Take Back Your Privacy dagen TikTok voor de rechter. De organisaties willen een schadevergoeding van 2 miljard euro wegens het schenden van privacy van kinderen.

 

Consumentenbond

Eind juni had de Consumentenbond samen met de stichting al een schadeclaim ingediend bij TikTok, maar gesprekken daarover liepen op niets uit. De organisaties dagvaarden TikTok en roepen ouders van Nederlandse kinderen op zich aan te melden voor een claimactie. Vooralsnog hebben 11.500 mensen zich aangemeld.

De organisaties eisen dat TikTok stopt met onrechtmatig handelen en wil dat het bedrijf alle illegaal verzamelde persoonsgegevens verwijdert. Ook eisen ze een schadevergoeding van 2 miljard euro. Die is gebaseerd op een bedrag van 1500 tot 1000 euro voor kinderen tussen de 13 en 17 jaar. Volgens stichting TBYP zijn er 1,5 miljoen kinderen getroffen. Daarnaast willen de organisaties dat TikTok de winst die het bedrijf maakte 'over de rug van Nederlandse kinderen' aan hen betaalt als verdere schadevergoeding.

Volgens Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, is het hoge bedrag gerechtvaardigd vanwege de 'grove overtredingen' die TikTok heeft gemaakt. Ze stelt dat TikTok 'op schandalige wijze misbruik heeft gemaakt van soms nog hele jonge kinderen'. TikTok en voorloper musical.ly verzamelen volgens de organisaties persoonlijke gegevens van kinderen en gebruiken die voor gerichte advertenties. Het gaat ook om gevoelige informatie over seksuele voorkeur, religieuze overtuiging en biometrische gegevens voor gezichtsherkenning.

Ook een andere Nederlandse stichting heeft TikTok aangeklaagd wegens privacyschending. Daarin zijn 64.000 ouders vertegenwoordigd, die per kind 500 tot 2000 euro aan schadevergoeding willen, afhankelijke van de leeftijd.

TikTok kreeg in juli een boete van 750.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat de privacyverklaring alleen in het Engels beschikbaar is. De privacyautoriteit deed meer dan een jaar onderzoek naar TikTok.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment