Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ruim de helft van alle Nederlanders boven de 16 jaar een of meerdere oude mobiele telefoons thuis bewaart. Dat gebeurt voornamelijk in een la of in een doos op zolder. Oude laptops en tablets worden door 40 procent van de Nederlanders bewaard.

 

Nederlanders

Het CBS heeft met een enquête onderzoek gedaan naar het ict-gebruik van Nederlanders in 2022. Er namen 5800 mensen van 16 jaar of ouder deel aan het onderzoek. Van alle respondenten geeft 55 procent aan dat hij of zij oude mobiele telefoons of smartphones in huis bewaart. Waar bijna een kwart van de Nederlanders hun oude mobiele toestel heeft gerecycled, gooide 2 procent deze bij het afval. Iets minder dan een kwart van de ondervraagden heeft het oude apparaat verkocht of weggegeven.

Het recyclen van oude mobiele telefoons gebeurt het meest door 65-plussers. Nederlanders jonger dan 65 jaar zetten hun oude toestel juist vaker te koop of geven het weg. Het gaat om 22 procent van de 65-plussers en 11 procent van de mensen onder de 65 jaar. Verder worden oude pc's vaker ingeleverd voor recycling dan oude telefoons. In 2022 gaf 36 procent van de ondervraagden aan een oude pc gerecycled te hebben. Deze werden door 23 procent van de respondenten thuis bewaard. Door 18 procent van de ondervraagden werd de oude pc verkocht of weggegeven.

Bij de aanschaf van nieuwe mobiele apparaten letten weinig Nederlanders op de milieuvriendelijkheid van het product. Het gaat om ongeveer 5 procent van de respondenten. Voornamelijk de snelheid, de hoeveelheid geheugen en de prijs zijn voor kopers belangrijk. Op het energieverbruik van een mobiel apparaat let ongeveer 10 procent van de ondervraagden. 2 procent van de ondervraagden geeft aan dat hij of zij het belangrijk vindt dat het oude apparaat kan worden ingeleverd bij aankoop van een nieuwe, eventueel in ruil voor korting of extra garantie.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment