Bètaversie vier van Android 10 Q is een feit en de Android-ontwikkelaars zetten hiermee en grote stap naar een stabiele versie. Ze laten app-ontwikkelaars aan de slag gaan met alle nieuwe, stabiele API's om hun apps met de Android Q te doen werken.

 

Android 10

Android 10 Q tijdlijn

Google heeft in maart van 2019 de nieuwste Androidversie die vooralsnog door het leven gaat als 'Android 10 Q' aangekondigd. Dit was meteen de eerste developer preview. Dat betekent dat deze testversie nog niet stabiel genoeg was om te draaien op een Pixeltelefoon. Een developer preview is dan ook hoofdzakelijk bedoeld voor ontwikkelaars.

Android 10 Q - eerste bèta

In deze preview zagen we een aantal nieuwe zaken. Google focust zich in Android Q onder andere op privacy en dat komt tot uiting in een nieuw systeem voor toestemmingen. Daarnaast is het deelmenu in deze versie verbeterd en vooral sneller geworden, kunnen de vorig jaar aangekondigde App Slices nu ook deel uitmaken van apps van derden en zien we een systeembrede donkere modus. Android Q heeft tevens ingebouwde ondersteuning voor vouwbare telefoons en ondersteuning voor informatie over portretfoto's waardoor er meer speciale effecten mogelijk zijn in combinatie met fotobewerking. Dit en meer is allemaal in de eerste bètaversie van Android Q aangekondigd en in dit artikel lees je er alles over.

Android 10 Q - tweede bèta

In april volgde de tweede update voor het bètaprogramma van Android Q. In deze bèta lanceerde Google een nieuwe functie genaamd 'Scoped Storage' die van externe opslag een veiligere opslaglocatie moet maken om zo meer privacy te creëren in de externe opslag. Daarnaast zagen we de Bubbles voorbijkomen die heel veel gelijken op de chatheads van Facebook Messenger. De Bubbles van Google zijn kleine bubbels die je kan verslepen op je scherm en die openen in volledig scherm als je ze aantikt. Android Q heeft als eerste Androidversie ondersteuning voor vouwbare telefoons of foldables en in de tweede bèta is er dan ook dat een Foldables Emulator toegevoegd in Android Studio. Een uitgebreide uitleg over al deze nieuwe mogelijkheden kun je in dit artikel vinden.

Android 10

De nieuwe Bubbles in Android Q werken bovenop de rest van de interface

Android 10 Q - derde bèta

De derde bèta  die op Google I/O 2019 werd onthuld, bracht enorm veel nieuwigheden die erg goed zichtbaar zijn voor Android-gebruikers. Zo bracht de update belangrijke verbeteringen voor het systeembrededonkere thema dat in Android 10 Q zijn opwachting maakt. Zowel menu's als apps die een donker thema hebben, kleuren automatisch donker van zodra de weergave wordt ingesteld. Op GoogleI/O liet Google ook ondertitelingfunctie zien genaamd Live Caption. Alle media die wordt afgespeeld op je telefoon kan daarmee van ondertiteling worden voorzien, en het werkt volledig offline.

Google bracht ook Smart Reply waarbij voorspellende teksten in notificaties van berichten worden getoond, en de ontwikkelaars kwamen ook met extra controle voor ouders, die rechtstreeks uit Googles Family Link-app werden geplukt, in de derde bètaversie. Een andere belangrijke verbetering is het totaal nieuwe gesture-systeemdat de lijn volgt die Apple heeft getrokken met de iOS voor de iPhone. De Home-knop, terugknop en Recente-apps maken plaats voor een systeem dat volledig op veegbewegingen is gebaseerd.

Android 10

Live Caption zet spraak die van media op je telefoon weerklinkt om naar tekst

Google legde ten slotte de focus op privacy met een nieuw privacytabblad in de instellingen waar je meteen actie kan ondernemen en tijdelijke toestemmingen voor apps kan instellen. Beveiligingsupdates kunnen voortaan ook dankzij Project Mainlinevanuit de Play Store door Google worden uitgerold, om zo het werk uit de handen van ontwikkelaars te nemen. Lees hier alles over het overzicht van de Android Q Beta 3 functies. 

De officiële versie van Android Q zal waarschijnlijk in augustus het daglicht gaan zien. In 2017 werd namelijk de uiteindelijke versie van Android O(reo) op 21 augustus gelanceerd, Android N(ougat) werd op 22 augustus aangekondigd en Android 9.0 Pie werd op 8 augustus onthuld. Dan weten we ook waar de 'Q' voor staat en kunnen alle smartphonefabrikanten beginnen met het uitbrengen van deze Androidversie voor hun toestellen.

Android 10

De tijdlijn van Android Q

Android 10 Q - vierde bètaversie

Stabiele API's

In de vorige bèta was het introduceren van opvallende nieuwigheden de norm, maar In deze bèta vier wordt een dan weer een grote stap gezet naar een stabiele release, want app-ontwikkelaars krijgen toegang tot alle nieuwe Application Programming Interfaces (API's) waarmee ze hun apps compatibel kunnen maken met alle features die de afgelopen maanden aan de bèta werden toegevoegd.

Google stelt dat de API's nu als stabiel worden beschouwd nadat enorm veel fouten zijn verholpen de afgelopen maand. Een opvallende verandering werd ook uitgevoerd aan de nieuwe gesture-navigatie, want de fijne balk die onderaan verschijnt als je op het scherm veegt, is breder geworden en is daarnaast niet langer doorzichtig. Hij is dus duidelijker zichtbaar geworden voor de gebruiker. Op het startscherm verdwijnt de balk automatisch.

Android 10

De nieuwe gesture§blak in de vierde bètaversie

Play Store-updates

Ontwikkelaars krijgen daarnaast ook toegang tot de Google Play Store om zo hun apps van updates voorzien om problemen die op Android Q ontstaan weg te werken. Vervolgens zijn die app-updates toegankelijk voor wie de app gebruikt op een toestel met de laatste Android Q Bètaversie.

Gezichtsherkenning

Android Q komt met geavanceerdere functies rond gezichtsherkenning. Je zal de functie kunnen gebruiken om in te loggen in apps en betalingen uit te voeren. op dit moment is er nog veel onduidelijkheid over de manier waarop Google een onderscheid maakt in het kwaliteitsverschil van gezichtsherkenning op telefoons. Lees er meer over in dit artikel.

Android Q installeren

Vorig jaar konden bij de eerste en de tweede bètaversie van Android P, naast de Pixel-toestellen die bij het officiële bètaprogramma aangemeld waren, ook andere telefoons meedoen zoals de OnePlus 6, Nokia 7 Plus en de Xiaomi Mi Mix 2S. Nu zijn er in totaal 21 apparaten van 13 fabrikanten die meedoen met de beta van Android Q, variërend van fabrikanten als Nokia, OPPO tot Asus en Xiaomi en natuurlijk de Pixel-telefoons, inclusief de nieuwe Pixel 3a en Pixel 3a XL.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment