Samsung behoort tot de eerste fabrikanten die een opvouwbare smartphone heeft geïntroduceerd. Hoewel de lancering van de Galaxy Fold op het laatste moment is uitgesteld, is de Koreaanse fabrikant op de achtergrond alweer bezig met de ontwikkeling van andere opvouwbare smartphone modellen. Door de tijd heen heeft Samsung tal van smartphone ontwerpen met een flexibel display laten vastleggen, ditmaal rapporteert LetsGoDigital over een geheel nieuw

vormgegeven telefoon met bijzondere kenmerken.

 

Samsung

Samsung telefoon met uittrekbaar display vergroot scherm

Samsung Electronics heeft op 28 november 2018 een patent ingediend bij de WIPO (World Intellectual Property Office) voor een ‘Electronic device comprising flexible display having expandable display area’. Het patent werd op 6 juni 2019 gepubliceerd en omschrijft een smartphone met een flexibel display dat uitgetrokken kan worden, waardoor een extra groot schermoppervlak ontstaat.

Het displayoppervlak van een mobiele telefoon is het afgelopen decennia sterk toegenomen. Tien jaar geleden was een smartphone met een 3,5-inch display ruimschoots toereikend, vandaag de dag kijken we niet meer op van een 6,5-inch scherm. Samsung heeft zelfs meerdere modellen in het assortiment met een 6,7-inch scherm, denk aan de Galaxy S10 5G, maar ook de goedkopere Galaxy A70 en A80. Ook de Galaxy Note 10, die later dit jaar verwacht wordt, zal vermoedelijk over zo’n groot display beschikken.

Om een nóg groter display oppervlak te creëren, maar tegelijkertijd de smartphone met één hand te kunnen blijven bedienen, zijn fabrikanten op zoek naar nieuwe technologische oplossingen. De komst van de flexibele display lijkt hierbij uitkomst te bieden.

De gepatenteerde Samsung telefoon ziet er op het eerste gezicht uit als een normaal mobieltje, hoewel de bezels aan de boven- en onderzijde een stuk breder zijn dan we vandaag de dag gewend zijn. Dat wil overigens nog niets zeggen, ten slotte wordt in dit patent uitsluitend het mechanisme gepatenteerd en niet zozeer het design. Het uiteindelijke ontwerp kan dus afwijken van de patentschetsen.

Middels een slider systeem kan het display uitgetrokken worden, waardoor een extra langwerpig schermoppervlak ontstaat, waarbij het totale oppervlak met maar liefst 60% wordt vergroot. Zo’n uitrolbaar display kan bijvoorbeeld handig zijn bij het scrollen door een lange webpagina of bij het spelen van bepaalde spelletjes, denk bijvoorbeeld aan klassieke games zoals Tetris. Ook bij een video call kan het extra schermoppervlak goed van pas komen.

In zijn meest compacte vorm zit het uittrekbare display in de behuizing opgeborgen, waardoor beschadigingen door invloeden van buitenaf voorkomen kunnen worden. Het schuifsysteem mechanisme kan manueel, semi-automatisch of automatisch geïmplementeerd worden. Hiervoor kan aan de zijkant van het toestel een separate knop geplaatst worden.

Ongeacht of er wordt gekozen voor een manueel of automatisch systeem, zal de behuizing aan de zijkant van het toestel meebewegen, wanneer de display wordt in- en uitgerold. Zodoende blijft de grip op het toestel goed en hoeft de gebruiker zijn hand tussentijds niet te verplaatsen. In de behuizing zitten een tweetal rollers, die ervoor zorgen dat het scherm op de juiste wijze kan worden in- en uitgerold.

In de bovenste bezel wordt de receiver geplaatst, evenals een LED indicator. Ook het camera systeem, bestaande uit meerdere cameralenzen (wide-angle en telefoto), wordt in de bovenste bezel geplaatst.

Samsung

Apparaten met oprolbaar display

Het idee van een oprolbare telefoon is niet geheel nieuw. Hoewel Samsung nog geen producten heeft geïntroduceerd met een oprolbaar scherm, zijn er door de tijd heen al wel verschillende patenten opgedoken van de Koreaanse fabrikant, waarbij er gebruik werd gemaakt van een oprolbaar display.

Recentelijk heeft de Koreaanse fabrikant nog een buigbare telefoon gepatenteerd, die je om je pols kunt dragen. Eenmaal uitgevouwen heb je een langwerpig scherm tot je beschikking. Eerder patenteerde het bedrijf ook al een Samsung oprolbare TV, evenals een oprolbare tablet display. De toepassingen van een flexibel scherm gaan echter verder dan alleen consumenten elektronicaproducten.

Zo is de verwachting dat de cockpit van onze auto de komende jaren sterk zal veranderen. Begin dit jaar toonde Samsung samen met Harman een digitale cockpit met zes displays. Hoewel er momenteel nog gebruik wordt gemaakt van platte displaypanelen, zullen er de komende tijd steeds vaker flexibele displays worden ingezet, waardoor een nog gestroomlijnder ontwerp gecreëerd kan worden.

Samsung is natuurlijk niet de enige vooraanstaande display fabrikant die werkt aan flexibele en oprolbare schermen. De eveneens Koreaanse fabrikant, LG, gaf begin dit jaar te kennen naast een opvouwbare smartphone ook de mogelijkheden van een smartphone met oprolbaar display te onderzoeken. In 2017 patenteerde het bedrijf ook al een mobiel apparaat met een uittrekbaar display, dit toestel kon je echter in de breedte uittrekken. LG experimenteert al langer met flexibele, oprolbare schermen, het is vooralsnog de enige fabrikant die een oprolbare TV geïntroduceerd heeft.

Of Samsung daadwerkelijk voornemens is om de gepatenteerde smartphone in productie te brengen valt moeilijk te voorspellen. Het bedrijf heeft inmiddels een groot aantal patenten laten vastleggen voor toekomstige smartphone modellen. Gedurende het ontwikkelproces zullen er altijd modellen afvallen, dan wel omdat het technisch nog niet haalbaar is, dan wel omdat het te kostbaar is, ten opzichte van de meerwaarde dat de extra functionaliteit biedt. In ieder geval is de verwachting dat er door de tijd heen ook Samsung telefoons geïntroduceerd zullen worden met een langwerpig scherm, in plaats van een breed display, zoals de Galaxy Fold.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment