Facebook heeft een nieuwe app geïntroduceert waarmee het informatie wil gaan verzamelen van gebruikers die daar vrijwillig toestemming voor geven.

 

facebook

Het is niet de eerste marktonderzoeksapp van het bedrijf: begin dit jaar raakte Facebook nog in opspraak omdat het tieners bleek te betalen om hun internetverkeer te mogen inzien.

De Study-app doet iets soortgelijks. Gebruikers kunnen zich registreren om mee te doen met het programma. Kiest Facebook ze uit, dan kunnen ze de app installeren. Ze verzenden vanaf dat moment onder andere informatie over hun appgebruik, locatie, en smartphone .

 

Facebook schrijft dat het deelnemende gebruikers een "beloning" zal bieden als ze de app installeren.

Dataverzameling wordt zo 'transparanter'

De app wordt voorlopig alleen uitgerold in India en de Verenigde Staten. wil met het programma "meer transparantie" bieden in de informatie die ze van gebruikers verzamelen en zegt gebruikers altijd de optie te geven om de app weer uit te schakelen.

 

Facebook kwam het afgelopen anderhalf jaar regelmatig in de problemen omdat het bedrijf data inzamelde zonder dat gebruikers zich daar van bewust waren. Ook faciliteerde het bedrijf dataverzameling door derden, en werd de afgelopen jaren regelmatig Facebook-data gelekt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment