Patent toont Samsung smartphone met scherm dat gebogen doorloopt tot aan de zijkanten van het toestel. Camera en sensoren zijn onder de display verwerkt.

De afgelopen jaren zijn de schermranden van smartphones drastisch verkleind. Voor de sensoren en de front-camera zijn nieuwe oplossingen gezocht, denk aan de pop-up camera, een roterende camera of een gat in de display. Hier houden de ontwikkelingen echter niet op. Waar gaat het de komende jaren naartoe?

Samsung Galaxy

samsung galaxy

In december 2018 rapporteerde LetsGoDigital over een randloze Samsung smartphone, waarbij gebruik werd gemaakt van een flexibel display dat doorloopt tot aan alle vier de randen. Een nieuw patent toont aan dat Samsung serieus toekomst ziet in zo’n scherm ontwerp.

Ditmaal heeft de Koreaanse fabrikant niet zozeer het afgeronde display gepatenteerd, het nieuwe patent zet uitgebreid uiteen hoe een dergelijk scherm geïmplementeerd kan worden in een mobiele telefoon. Het gebogen scherm loopt helemaal door tot aan de vier randen van het toestel. Het geheel ziet er erg futuristisch uit en biedt tevens nieuwe bedieningsmogelijkheden.

Samsung telefoon met 3D gebogen scherm

Eind 2018 heeft Samsung Electronics een patent ingediend bij de WIPO (World Intellectual Property Office) voor een ‘Electronic device with full display’. Het patent werd aangevraagd vanuit Amerika en vanuit Korea, beide werden op 6 juni 2019 gepubliceerd.

We zien een vrij rond vormgegeven smartphone, waarbij aan de voorzijde gebruik wordt gemaakt van een plat display oppervlak met vier gebogen display modules daaromheen. Hierdoor ontstaat een 3D gebogen ontwerp. De behuizing loopt in alle hoeken minimaal door ten opzichte van de display, hierdoor is het toestel beter bestand tegen vallen en stoten. Het patent toont overigens een tweetal modellen, bij het eerste model is de framerand net iets dikker en breder dan bij het tweede model.

De achterzijde van het toestel kan gedeeltelijk worden gemaakt van glas, hoewel het patent de mogelijkheid voorbehoudt om ook andere materialen in te zetten. Denk aan metaal, zodat de behuizing ook als antenne radiator kan functioneren, wat het mobiele signaal ten goede komt. Daarnaast zorgt de glazen behuizing ervoor dat draadloos opladen mogelijk wordt gemaakt.

Toekomstige Samsung smartphones

Het ligt voor de hand dat Samsung haar toekomstige smartphones wil uitrusten met bijzondere schermen. Ten slotte besteed de vooraanstaande displayfabrikant al jaren extra veel aandacht aan het scherm. De Galaxy Note en Galaxy S modellen worden dan ook al geruime tijd voorzien van een edge display, wat bijdraagt aan een stijlvol uiterlijk en extra functionaliteit.

Bij de eerder dit jaar gelanceerde Galaxy S10 en bij de Galaxy Note 10 (Pro), die later dit jaar verwacht wordt, loopt het scherm aan de linker- en rechterzijde helemaal door tot in de randen. Bij de gepatenteerde smartphone zijn ook de randen aan de boven- en onderzijde gebogen vormgegeven, waardoor een 3D gebogen scherm ontstaat.

Je mag er overigens vanuit gaan dat het uiteindelijke ontwerp over meer camera’s zal beschikken dan getoond worden op de patent illustraties. Zo heeft de S10 Plus drie camera’s op de achterzijde en bij het 5G model is er zelfs nog een vierde camera aan toegevoegd. De door ons geproduceerde 3D renders zijn echter puur gebaseerd op het patent en dienen uitsluitend ter illustratie.

Het valt moeilijk te voorspellen wanneer de Koreaanse fabrikant een dergelijk ontwerp zal introduceren. Je mag er in ieder geval vanuit gaan dat het een 5G smartphone betreft. Ten slotte heeft Samsung reeds de Galaxy S10 5G geïntroduceerd.

Aangezien de technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen zou een toestel als deze maar zo binnen enkele jaren in de winkels kunnen liggen. Mogelijk dat Samsung zelfs kans ziet om dit ontwerp al te gebruiken voor de Galaxy S11, die in de eerste helft van 2020 verwacht wordt.

Het lijkt echter waarschijnlijker dat we nog een jaar langer moeten wachten, ten slotte heeft de S10 al een behoorlijke design update gehad. Er is dan ook een reëele kans dat de Samsung Galaxy S11 veel gelijkenissen zal tonen met het huidige S10 model. De Galaxy S12 zal waarschijnlijk wel weer een aanzienlijke design upgrade krijgen, tegen die tijd zitten we overigens alweer in 2021.

Wil het bedrijf marktleider blijven, dan zal het de komende jaren meer technologische hoogstandjes moeten doorvoeren, in een hoger tempo. Zeker gezien het feit dat Chinese fabrikanten innovatie op innovatie weten te tonen, denk aan Huawei, maar zeker ook Oppo en Xiaomi. Beide smartphonefabrikanten behoorden vorig jaar tot de eerste die een full screen smartphone introduceerde.

Ook de in-display vingerafdrukscanner was al veel eerder op Chinese toestellen terug te vinden, dan op Galaxy smartphones. En hoewel er wel een Galaxy S10 5G model gelanceerd is, kun je nog altijd geen Samsung 5G smartphone kopen in Europa. Ook hier is Oppo de Koreanen te snel af, dankzij de Reno 5G en de samenwerking met de Zwitserse telecomprovider Swisscom.

Het ziet er ook niet naar uit dat de Chinezen van plan zijn om gas terug te nemen. Zo toonde Oppo en Xiaomi onlangs een demonstratie video van een smartphone met under-screen camera. Het zal vast geen jaren meer duren voordat deze bijzondere prototypes worden door ontwikkelt tot final productie model. Hoewel soortgelijke technologie ook in het gepatenteerde Samsung model wordt toegepast, is het de vraag of de Koreanen het hoge tempo van de Chinezen kunnen bijhouden.

Samsung zal zich op haar beurt willen blijven onderscheiden middels haar gebogen schermtechnologie, of dit voldoende is zal de toekomst moeten uitwijzen. Er staan inmiddels meerdere fabrikanten klaar die maar al te graag de Nr 1 positie van Samsung zouden willen overnemen.

Bekijk hier het patent van de Samsung Galaxy telefoon.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment