Het is tijdens WWDC enigszins ondergesneeuwd, maar Apple gaat met iOS 13 de nfc-chip in zijn apparaten verder openstellen. Door uitbreiding van het basisframework Core NFC wordt het voor iPhones mogelijk om met meer typen overweg te kunnen, zo ook het lezen van overheidsdocumenten. De Nederlandse overheid gaat DigiD met deze techniek veiliger maken.

Apple

Lezen van nieuwe standaarden

Apple is kort maar krachtig in zijn beschrijving. Nfc-tags van type één tot en met vijf kunnen met iOS 13 gelezen worden. Dit betekent dat Mifare- en FeliCa-tags gebruikt kunnen worden, maar ook chips die volgens ISO 7816 en ISO 15693 werken. Hiermee wordt een groot aantal toepassingen mogelijk die eerder geblokkeerd werden.

Mifare is bijvoorbeeld de basis van de ov-chipkaart en veel bankpassen werken met ISO 7816. Welke implementaties daadwerkelijk mogelijk worden is niet bekend. Apple blokkeert betalingsdiensten vooralsnog wel, omdat het meer vertrouwen heeft in zijn eigen Apple Pay.

Veiliger DigiD

Vorig jaar waren er vanuit de overheid al concrete plannen om DigiD veiliger te maken. Nieuwe overheidsdocumenten hebben een chip aan boord die met een smartphone gescand kan worden als authenticatie - te herkennen aan het eID-logo. In de toekomst komen er twee nieuwe DigiD-beveiligingsniveaus genaamd Substantieel en Hoog. Voor deze twee veiliger niveaus is het noodzakelijk om bijvoorbeeld een rijbewijs of paspoort te scannen als extra beveiligingslaag.

Bij Android-telefoons is dit vaak geen probleem, omdat de nfc-chip doorgaans volledig opengesteld is voor dit soort implementaties. Op de iPhone is dat een ander verhaal. Nfc zit vooralsnog flink dichtgetimmerd, waardoor zelfs de overheid hier niets voor kan ontwikkelen. Met iOS 13 zal dit echter wel mogelijk worden. Duitsland en Japan gaven al aan dat identiteitsbewijzen nu gewoon gelezen kunnen worden met een iPhone, terwijl een ontwikkelaar voor het VK dit al bevestigd heeft. Hiermee wordt de Nederlandse implementatie vermoedelijk ook mogelijk.

iOS 13 wordt ergens in de herfst uitgebracht, meestal tegelijk met de introductie van nieuwe iPhones. Vermoedelijk moeten we dus nog tot september wachten tot deze mogelijkheden voor het grote publiek beschikbaar komen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment