Steeds meer consumentenapparaten zijn met internet verbonden. Niet enkel televisies en spelcomputers, maar ook lampen, wasmachines en ovens die op afstand bediend kunnen worden. Hackers kunnen die kraken. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) wil dat de TU Delft dergelijke lekkages actief gaat opsporen.

TU Delft

TU Delft

In 2020 zijn er naar verwachting zo’n dertig miljoen apparaten met het internet verbonden, meldt De Telegraaf. Eén op de vijf mensen weet niet hoe ze deze apparaten tegen hackers kunnen beschermen, blijkt uit onderzoek van Economische Zaken.

"Ze kunnen worden gehackt waardoor persoonsgegevens kunnen worden buitgemaakt, of zelfs geld", aldus de staatssecretaris.

'Slim speelgoed'

Zelfs dat lief aandoende speelgoed in de kamer van je kinderen kan door hackers misbruikt worden. Door veel slim speelgoed wordt data verzameld, zoals namen, woonplaatsen, geboortedata, gebruikersnamen en wachtwoorden. Sommige speeltjes zijn ook uitgerust met een camera of microfoon die hackers kunnen besturen.

Twee jaar gelden werden er bijvoorbeeld 2,2 miljoen geluidsopnames gelekt die gemaakt waren met zogenaamde CloudPets teddyberen. Ouders konden via een app de knuffel bedienen en boodschappen inspreken die kinderen via de teddybeer hoorden. Wanneer de kinderen iets terugzeiden, werd deze opname naar de ouders gezonden.

Samenwerking

Als de cybercrimespecialisten van de TU Delft ip-adressen van gehackte apparaten terugvinden in de hackernetwerken, zullen die doorgegeven worden aan het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken. Dit overheidsteam gaat vervolgens in gesprek met de fabrikanten van de gehackte apparaten.

Ook zullen internetaanbieders in staat worden gesteld om consumenten van een lek op de hoogte brengen, zodat ze hen kunnen helpen het beveiligingsgat te dichten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment