Nederland en Canada hebben woensdag gezamenlijk een project gelanceerd dat het op den duur mogelijk moet maken om tussen de twee landen te kunnen vliegen zonder een paspoort voor te leggen.

canada

In plaats daarvan zouden reizigers via een applicatie op hun telefoon al hun gegevens kunnen laten scannen. Die zijn beveiligd met blockchain-technologie. De identiteit wordt bevestigd dankzij gezichtsherkenning bij aankomst op de luchthavens.

Het project heeft de naam Known Traveller Digital Identity (KTDI) gekregen. Reizigers kunnen het uitproberen bij vluchten tussen Amsterdam en Montreal of Toronto, zolang zij vliegen met Air Canada of KLM.

 

Volgens Christoph Wolff van het World Economic Forum kan het project dé oplossing zijn voor de problemen die worden veroorzaakt door het toenemende aantal internationale vluchten. In 2030 zouden zo'n 1,8 miljard mensen een dergelijke vlucht maken, een stijging van 50 procent ten opzichte van 2016.

Ook de Canadese minister van Transport Marc Garneau is enthousiast over het project. "De ervaringen van alle reizigers worden op deze manier verbeterd, terwijl de veiligheid aan de grens blijft", aldus Garneau.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment