Wie Windows 10 gebruikt en denkt dat er een automatische back-up van het register klaarstaat als reddingsboei voor wanneer er echt iets misloopt, is er al enkele maanden aan voor de moeite. Microsoft schakende de functie zonder waarschuwing uit.

Microsoft

Microsoft

Tot eind vorig jaar kon je eenvoudig automatische back-ups maken van het Windowsregister. Dergelijke back-ups van het meest kritieke onderdeel van het besturingssysteem zijn een laatste redmiddel wanneer een pc er echt erg aan toe is en herstellen van een herstelpunt niet meer lukt. De back-ups werden opgeslagen in C:\Windows\System32\config\RegBack.

Onduidelijke motivatie

Sinds de oktober 2018-update heeft Microsoft de back-ups echter in stilte uitgeschakeld. Dat de functie niet meer naar behoren werkte, werd destijds al wel door testers aangegeven. Nu, 8 maanden nadat het probleem de kop op stak, communiceert Microsoft dat het niet gaat om een bug maar om een designkeuze. Reden: de voetafdruk van het OS verkleinen. Weet dat een registerback-up doorgaans de 100 MB niet overschrijdt.

Waarom Microsoft besloot om de functie stilzwijgend uit te schakelen, is niet duidelijk. Dat registerback-ups wel bleven verschijnen, maar telkens een bestandsgrootte van 0 kb hadden, is eveneens geen indicatie van een bewust uitgeschakelde functie. Feit is desalniettemin dat je systeem al 8 maanden geen registerback-ups meer maakte.

Oplossing

Administrators die zich oncomfortabel voelen bij het idee dat een Windows-herstelpunt het laatste redmiddel is, kunnen de registerback-up wel opnieuw inschakelen. Daarvoor moet je, waar anders, in het register zijn. Navigeer naar HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Configuration Manager. Klik vervolgens rechts op de Configuration Manager en maak een nieuwe 32 bit Dword-waarde aan. Die moet ‘EnablePeriodicBackup’ heten, en de waarde 1 meekrijgen.

Klinkt bovenstaande als Chinees maar wil je de back-ups toch opnieuw inschakelen, blijf dan weg uit het register (je hebt immers geen back-up). Ghacks.net, dat het probleem eerst aan het licht bracht, is zo vriendelijk om een scriptje te publiceren dat het register voor jou aanpast.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment