Met de Google Assistent kun je binnenkort wellicht sms’jes sturen zonder je telefoon te ontgrendelen en ‘m aan te raken. Google test momenteel de mogelijkheid om dit via spraakbesturing te doen.

 

Sms versturen via spraakcommando

De nieuwe functie is opgedoken in de bètaversie van de Google Assistent-app. Op screenshots is te zien dat de gebruiker via een spraakcommando een bericht inspreekt en direct als sms verstuurt. Het bijzondere is dat dit allemaal gebeurt terwijl de telefoon is vergrendeld.

Google Assistent

Google Assistent

De mogelijkheid om sms’jes te versturen met de Google Assistent bestaat al. Daarvoor moet de telefoon wel ontgrendeld zijn door de gebruiker, bijvoorbeeld via de vingerafdrukscanner, toegangscode of door het patroon op het scherm te tekenen.

Bericht versturen op vergrendeld toestel

Op screenshots is te zien dat een vergrendelde telefoon een spraakcommando ontvangt, dat het opdraagt om ene Stephen Hall een berichtje te sturen en te vragen naar het weer. De Google Assistent opent daarop direct en geeft een bevestiging dat het bericht is verstuurd.

Het feit dat dit soort acties te ondernemen zijn op een vergrendelde telefoon, wil zeggen dat Google flink veel vertrouwen legt in de mogelijkheid van de Assistent om verschillende stemmen te herkennen, en die van de gebruiker te identificeren. Het versturen van een sms is tenslotte een belangrijke basisfunctie van een smartphone, eentje waarvan je niet wil dat die voor iedereen beschikbaar is als de telefoon op slot zit. Vermoedelijk wordt de stemherkenning gebruikt om te voorkomen dat een wildvreemde zomaar sms’jes kan sturen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment