Toen Apple de iPhone 7 in 2017 onthulde, was het excuus om de minijack te schrappen volgens velen een beetje matig. Apple noemde het geen logische keuze om een oude, grote connector te integreren in een apparaat met beperkte ruimte. Samsung heeft de nieuwe Galaxy Note 10 nu ook ontdaan van een minijack en gebruikt een nog slechter excuus dan Apple.

 

Dat de Galaxy Note 10 geen minijack heeft, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Samsung heeft de iPhone namelijk drie jaar lang belachelijk gemaakt omdat deze geen aansluiting voor de hoofdtelefoon meer heeft. De Note is bovendien een telefoon die doorgaans over alle functies, poorten en aansluitingen beschikt.

Galaxy Note 10 zonder minijack, waarom?

Een woordvoerder van Samsung lichtte de keuze om de minijack-poort te schrappen toe aan de Amerikaanse pers. De verklaring is dat de Galaxy Note 10 nu ruimte voor 100mAh extra accu-capaciteit heeft. Dat is omgerekend zo’n 2 tot 3 procent meer. Een magere verbetering. De haptische feedback die het toestel geeft, zou ook beter zijn door de afwezigheid van de kleine holte.

Die laatste reden slaat echter als een tang op een varken. De Note 10 bevat een grote stylus die volledig in de behuizing kan worden geschoten. Die neemt natuurlijk veel meer ruimte in dan de minijack, maar dat lijkt Samsung dan weer niet te storen. De Galaxy Note is daarnaast meestal een “completere” versie van de Galaxy S en het is zeldzaam dat Samsung functionaliteit verwijdert.

Samsung

Samsung

Spottende advertenties offline

Samsung spot graag een beetje met Apple-producten in zijn advertenties. Zo werd in 2017 een commercial gepubliceerd die de notch van de iPhone X bespotte en Apple’s beslissing om de minijack te verwijderen belachelijk maakte. De Koreaanse fabrikant is blijkbaar niet zo’n fan van zelfspot, want het heeft deze video verwijderd, net als andere video’s die de spot drijven met de iPhone. Gelukkig is de commercial hieronder nog te zien.

Het is waarschijnlijk dat het verwijderen van de minijack op de Galaxy Note 10 bij Samsung de toon voor volgende toestellen zet. Tenzij klanten natuurlijk de nieuwe phablet boycotten en het Koreaanse bedrijf de beslissing herziet. Andere Android-fabrikanten lijken vooralsnog verdeeld. LG blijft zijn toestellen uitrusten met de analoge audiopoort, terwijl OnePlus er juist afscheid van heeft genomen. Google heeft een opmerkelijke route bewandeld. De Google Pixel 3 had geen minijack, maar de poort kwam in de Pixel 3a weer terug.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment