Ruim driehonderd Nederlanders hebben met hulp van de politie hun bestanden terug kunnen krijgen nadat ze slachtoffer waren geworden van ransomware. Dat meldt de politie woensdag in een bericht.

Ransomware

Wanneer een computer wordt getroffen door ransomware, worden bestanden op de computer versleuteld en kan de gebruiker er niet meer bij. Om de bestanden terug te kunnen krijgen, moet losgeld betaald worden aan de criminelen.

De politie heeft drie jaar geleden in een samenwerkingsverband met onder andere Europol een website opgericht om slachtoffers te helpen. Inmiddels heeft de politie driehonderd Nederlanders die door de GrandCrab-ransomware getroffen waren geholpen hun bestanden te ontsleutelen. De slachtoffers hadden anders 600 dollar (538 euro) of meer aan criminelen moeten betalen om hun bestanden terug te krijgen.

 

Via No More Ransom kunnen slachtoffers van een gratis tool downloaden waarmee zij versleutelde bestanden terug kunnen krijgen. De tool werkt alleen voor GrandCrab-slachtoffers, maar er wordt gekeken of er ook ontsleutelsoftware ontwikkeld kan worden voor andere varianten van ransomware.

De politie adviseert om nooit criminelen te betalen om bestanden terug te krijgen; er is namelijk geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Bovendien kunnen de criminelen je computer opnieuw versleutelen en opnieuw geld eisen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment