Door aanhoudende problemen met toetsenborden, repareert Apple de toetsenborden van maar liefst 16 MacBook-modellen gratis. Dit service­programma is er voor iedere laptop met een zogenaamd vlindertoetsenbord en geeft gebruikers recht op 4 jaar gratis vervanging. Tenzij… je in het huis waar je MacBook gebruikt wordt rookt.

Dat heeft ontwikkelaar Dan Hendricks ondervonden. Apple weigerde het toetsenbord zijn laptop te repareren omdat er sprake zou zijn van nicotineschade. Later vertelde Apple hem dat er een gezondheidsrisico is voor de medewerker die reparatie uit zou moeten voeren.

Reparatie om twee redenen geweigerd

Wie nu denkt dat de MacBook van Hendricks eruit zien alsof’ie de afgelopen jaren in het rookhok van je lokale kroeg heeft gestaan, heeft het mis. De ontwikkelaars geven tenminste aan dat zijn MacBook goed is onderhouden en er als nieuw uitziet. Ook rookt hij in principe niet in de kamer waar zijn apparaten staan, maar wel in de aangrenzende woonkamer.

De Apple Store gaf de Amerikaan twee redenen om de reparatie te weigeren. Allereerst zou het door nicotineschade onmogelijk zijn om de reparatie te verifiëren. Toen de ontwikkelaar erop wees dat de laptops op het toetsenbord na perfect functioneerden, werd een andere reden aangehaald. Het zou in strijd zijn met de OSHA-richtlijnen. Dit zijn Amerikaanse richtlijnen voor veiligheid en gezondheid op het werk. In de richtlijnen wordt echter alleen verwezen naar risico’s bij het verwerken van tabaksbladeren. Niet bij het repareren van computers van consumenten die roken.

Apple

Apple

Incident of beleid?

Laten we hopen dat dit een op zichzelf staand geval is. Zowel in de VS als Europa is roken namelijk geen bij wet verboden activiteit. Ook in de reparatierichtlijnen van Apple of de bijsluiter van AppleCare+ staat niets over het weigeren van apparaten die in een huis waar gerook is zijn gebruikt. Het enige dat Apple in de voorwaarden van zijn reparatieprogramma stelt is: “Als een MacBook beschadigingen heeft die reparatie bemoeilijkt, moet deze schade eerst worden gerepareerd”. Er is echter geen beleid te vinden voor nicotineschade en wanneer dit een reparatie zou bemoeilijken.

Wij hebben Apple Nederland om een reactie gevraagd en zullen dit artikel update als een reactie volgt. Tot die tijd kan het sowieso geen kwaad om je apparaat niet te gebruiken terwijl je rookt. Update: een alerte lezer wijst ons erop dat 10 jaar geleden een soortgelijk incident is voorgevallen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment