Wanneer je een televisie koppelt aan een smart speaker, dan kan het zijn dat het energieverbruik flink toeneemt. Afzonderlijk zullen de apparaten een minimale hoeveelheid energie verbruiken, maar na de koppeling kan dat mogelijk veranderen.

Energieverbruik in de gaten houden

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen een smart speaker koppelen aan een televisie – zodat je bijvoorbeeld de tv zonder afstandsbediening kunt gebruiken – het energieverbruik flink toeneemt. Wanneer je beide producten los van elkaar gebruikt, dan gebruiken ze een minimale hoeveelheid stroom. Na de koppeling verandert er echter iets waardoor de tv in kwestie meer stroom verbruikt in de standbystand. De tv gaat op inefficiënte wijze om met energie, omdat het wacht op commando’s vanuit de slimme speaker.

De onderzoekers hebben dit getest op de 2018-modellen van Samsung, Sony, Vizio, TCL, Westinghouse en LG en hebben de tv’s gekoppeld aan Amazon Echo- (tweede generatie) en Google Home-speakers. De tv’s van Sony, Vizio en Westinghouse bleken de meeste energie te verbruiken (soms van 1 naar 20 watt). Overigens geldt dit alleen voor de tv’s die middels een slimme speaker geactiveerd kunnen worden. Als die diepere integratie niet mogelijk is (niet elke slimme tv ondersteunt dit), dan blijft het energieverbruik hetzelfde.

Energieverbruik

Reacties mogelijk gemaakt door CComment