Spammers versturen een groeiend aantal Google Calendar-uitnodigingen om spamfilters te vermijden en mensen op te lichten.

Google Calender

De spammers versturen e-mails met agenda-uitnodigingen naar slachtoffers met Gmail-adressen. In de mails wordt beweerd dat de ontvanger bijvoorbeeld een prijsvraag heeft gewonnen, met daarbij een link die aangeklikt moet worden om de prijs in ontvangst te nemen. 

In werkelijkheid wordt er naar een kwaadwillende site van oplichters verwezen. Hierop wordt gepoogd om bijvoorbeeld persoonsgegevens te stelen. 

Hoewel de e-mails vaak door spamfilters worden opgevangen, belanden de agenda-uitnodigingen door een geautomatiseerd systeem alsnog bij Google Calendar. Hierdoor krijgen ontvangers notificaties om de uitnodigingen te accepteren of af te wijzen, zodat ze alsnog met de spam worden geconfronteerd.

Google is op de hoogte

Google zegt in een tweet op de hoogte te zijn van het spamprobleem en te werken aan een oplossing. Tot die tijd worden gebruikers opgeroepen om de spam bij de techgigant te rapporteren.

Het is niet bekend op wat voor schaal de spamberichten worden verspreid. De Fraudehelpdesk in Nederland zegt nog maar één of twee berichten te hebben ontvangen. "Het kan zijn dat mensen het niet de moeite waard vinden deze spam te melden", aldus een woordvoerder tegenover Bright.

Zo voorkom je Calendar-spam

Het is mogelijk de spam te vermijden door de geautomatiseerde doorstuurfunctie in Google Calendar uit te schakelen. Dat kan door de bij de instellingen op de Calendar-website te kiezen voor 'Afspraakinstellingen' en de optie bij 'Uitnodigingen automatisch toevoegen' uit te zetten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment