Op de Sint-Bavohumaniora in Gent kunnen leerlingen binnenkort broodjes en drankjes afrekenen via een scan van hun handpalm. De biometrische technologie zou praktischer zijn dan de huidige badges en maaltijdbonnetjes, die regelmatig vergeten worden of kwijtraken.

In een gesprek met VRT Radio 1 stelt directrice Hilde Allaert dat de school al een tijdje op zoek was naar een alternatief betalingssysteem. Volgens haar past een doos met bonnetjes, maaltijdkaartjes en geld niet meer bij deze tijd: "We hebben verschillende systemen naast elkaar gelegd, maar uiteindelijk gekozen voor biometrie. De technologie bestaat al langer en de betalingen verlopen op deze manier zeer eenvoudig".

Allaert benadrukt dat het systeem uitsluitend gebruikt kan worden voor betalingen op school. "Het gaat om de veiligheid van de centen van de leerlingen. Het is niet te bedoeling om te evolueren naar een systeem zoals in China. Dat moet worden vastgelegd in een gdpr-privacyovereenkomst", stelt de directrice. Volgens Allaert zijn de reacties onder ouders tot nu toe positief.

De Sint-Bavohumaniora is naar eigen zeggen de eerste middelbare school in Vlaanderen die het systeem invoert. In de komende weken zullen de handpalmen van alle leerlingen worden gescand. In oktober zouden op de school dan de eerste 'biometrische betalingen' kunnen plaatsvinden. De ouders zijn eerder deze week per mail op de hoogte gesteld van de invoering van de handpalmscan.

Afrekenen

Reacties mogelijk gemaakt door CComment