Foto's en video's die privé worden gedeeld op Instagram en Facebook, zijn met enkele muisklikken in een webbrowser openbaar te delen. Dat schrijft BuzzFeed News.

Facebook

Via een kleine omweg is het mogelijk om de berichten te bekijken, te downloaden en te delen. Dat geldt voor gedeelde foto's en video's op een privé-account, maar ook voor Stories die de accounts met alleen hun volgers willen delen.

De omweg werkt via de webbrowser. Een volger van zo'n privé-account kan de html-code van berichten 'inspecteren' en van daaruit de url kopiëren. Dit is een publieke link die ook door niet-volgers kan worden geopend. Normaal gesproken horen zij die berichten helemaal niet te kunnen zien.

 

Een woordvoerder van Facebook zegt tegen BuzzFeed News dat dit op dezelfde manier wordt gezien als "het nemen van een screenshot en deze met vrienden delen". "Het geeft mensen geen volledige toegang tot een privé-account van een persoon."

De berichten zouden zelfs te bekijken zijn als ze waren verwijderd door degene die ze had geplaatst. Hetzelfde geldt voor Stories die al niet meer zichtbaar zouden moeten zijn.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment