Google zet meer druk achter de uitrol van Android 10, het meest recente besturingssysteem van het bedrijf. Smartphone-makers hebben te horen gekregen dat apparaten die na 31 januari 2020 op de markt verschijnen, verzien moeten zijn van dit nieuwe systeem. Zijn ze dat niet, dan wordt er geen licentie uitgegeven voor het toestel.

Met de Android-licentie krijgen smartphones toegang tot diverse diensten en apps van Google. Denk hierbij aan de Google Play Store en Google Play Services. Zonder deze twee apps wordt het voor de apparaten heel lastig om applicaties en games te downloaden. Huawei heeft, vanwege het verbod in de Verenigde Staten, ook geen toegang tot deze diensten. De Chinese techgigant moest dus met een eigen app-store komen. Iets dat vanaf 31 januari 2020 dus ook geldt voor nieuwe Android-smartphones die nog op Android 9 Pie draaien.

 

Google zet druk achter uitrol Android 10

31 januari 2019 is de laatste dag waarop Google licenties uitdeelt voor nieuwe smartphones die voorzien zijn van Android 9 Pie. Het Amerikaanse bedrijf heeft inmiddels het meest recente besturingssysteem, Android 10, op de markt liggen en wil dat fabrikanten ermee aan de haal gaan. De mensen van XDA Developers kwamen erachter dat er een nieuwe Google Mobile Services overeenkomst is gesloten met fabrikanten, waarin staat dat deze na 31 januari 2020 het nieuwste besturingssysteem moeten implementeren in nieuwe smartphones.

Simpel gezegd moeten fabrikanten dus vanaf 1 februari 2020 smartphone produceren met Android 10 als besturingssysteem, als ze de Google-diensten willen blijven gebruiken. Het klinkt misschien hard, maar het is wel een logisch verzoek van Google. In het tabel hieronder is te zien dat bedrijven op 6 augustus 2018 al toegang kregen tot Android 10, wat simpelweg betekent dat ze ruim anderhalf de tijd hebben gehad om het systeem te implementeren in hun producten. Iets dat tot op heden niet veel gebeurd is.

Android 10

 
 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment