Samsung heeft een nieuwe processor voor smartphones gepresenteerd: de Exynos 990. Mogelijk zit deze chipset in de Samsung Galaxy S11 en Note 11. Daarnaast heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf een nieuwe modem aangekondigd.

Van Samsung hoeven we voorlopig geen aankondigingen te verwachten. De nieuwste smartphones, waaronder de Samsung Galaxy Note 11, zijn al uitgebracht voor dit jaar. Daarom is het tijd om alvast vooruit te kijken. En tijdens Tech Day 2019, Samsungs eigen evenement, heeft het bedrijf dat gedaan door de Samsung Exynos 990-processor te presenteren.

 

Mogelijke processor voor Samsung Galaxy S11

De Samsung Exynos 990 beschikt over een nieuwe graphics processing unit (gpu), namelijk de Mali-G77. Games en apps kunnen er daardoor grafisch beter uitzien dan nu het geval is. Daarnaast is er een dualcore neural processing unit aanwezig, waarmee offline functionaliteit voor kunstmatige intelligentie bewerkstelligd kan worden. Dit gebeurt dan op het apparaat en niet in de cloud, waardoor de smartphone sneller kan fungeren. Ook biedt de processor ondersteuning aan voor de nieuwe Exynos Modem 5123 en meer werkgeheugen.

Samsung Exynos 990

samsung exynos 990

De Exynos Modem 5123 is een eerste in zijn soort, omdat die gemaakt is volgens het 7nm-proces. Naast het feit dat de nieuwe modem sneller werkt en minder ruimte inneemt, werkt die ook met alle mobiele netwerken van dit moment. Zo is er ondersteuning voor 2G, 3G, 4G en natuurlijk 5G.

Meer werkgeheugen

Samsung is tot op heden nogal zuinig als het om werkgeheugen, ook wel aangeduid als ram, gaat. Het bedrijf bood pas 8 GB aan werkgeheugen aan op het moment dat de concurrentie overgestapt was op 12 GB. Je kunt stellen dat het in beide gevallen teveel is voor Android-telefoons, maar een cijfer dat alsmaar blijft stijgen is nou eenmaal effectieve marketing.

Mogelijk denkt Samsung nu dus dat het wat in te halen heeft, aangezien de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft aangekondigd zelf 10 en 12 GB aan werkgeheugen te gaan produceren. Dit is helaas nog wel gebaseerd op de ietwat ouderwetse LPDDR4X-technologie. De nieuwe processor ondersteunt in elk geval het moderne en snelste werkgeheugen van dit moment, namelijk LPDDR5.

Zowel de Samsung Exynos 990 als de Exynos Modem 5123 gaan mogelijk voor het einde van het jaar in productie, ruim op tijd voor de Samsung Galaxy S11- en Galaxy Note 11-series. Helaas geldt dit niet voor de productie van het hogere werkgeheugen, dat mogelijk ook zijn opwachting maakt in goedkopere Samsung-telefoons.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment