Microsoft verstopt de optie om een lokaal account aan te maken voor Windows 10 in navolging van een experiment daarrond in vorig jaar.

Windows 10

windows 10

Wie een nieuw Windows 10-systeem configureert, kan niet zomaar een lokaal account aanmaken. Microsoft maakt het moeilijker om geen Microsoft-account te gebruiken voor zowel Home-gebruikers als zakelijke edities van het OS, al valt het bij de Pro en Enterprise nog mee. Microsoft experimenteerde al met de aanpassing in september vorig jaar.

Vroeger kreeg je de optie om een lokaal account aan te maken bij het doorlopen van de configuratiewizard van Windows 10. Vandaag is die optie verdwenen voor mensen die de wizard te goeder trouw volgen en hun systeem verbinden met het internet. Er is evenmin een kleine knop verstopt om de optie terug te vinden.

Beperking omzeilen

Je kan de beperking omzeilen door een systeem offline te laten. Zodra je via de wizard verbonden bent met het internet, wordt dat echter lastig. De handigste manier is om in eerste instantie niet te verbinden of, wanneer dat te laat is, de router heel even uit te schakelen. Home-gebruikers hebben geen alternatief, wat voor kleine ondernemingen en zelfstandigen vervelend kan zijn. Zij laten zich soms nog verleiden door toestellen met Windows 10 Home omwille van het prijsverschil, zeker omdat dat OS op best knappe hardware zoals de Surface-lijn van Microsoft is terug te vinden.

Voor zakelijke edities van Windows 10 bestaat de optie nog wel, al heeft Microsoft ze van naam veranderd. Om geen Microsoft-account te gebruiken, kies je voor de ‘Domain join’-optie.

Dat Microsoft zich net vandaag bezighoudt met het pushen van de eigen online account, is vreemd. De Windowsbouwer heeft immers meer dringende zaken om zich mee bezig te houden, gezien de problemen met zowat alle updates het afgelopen jaar. Zo zorgde een intussen verwijderde update er pas nog voor dat mensen uit hun account werden gekegeld, en werden Windows 10-gebruikers met een Microsoft-account die profiteerden van de back-up-mogelijkheden van OneDrive vorig jaar geconfronteerd met permanent gewiste bestanden na een andere mislukte update.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment