Microsoft heeft samen met andere organisaties, na akkoord van een rechtbank in New York, een zogenoemd botnet ter grootte van negen miljoen besmette computers verstoord, maakt het bedrijf bekend op zijn blog. Het netwerk werd gebruikt om spamberichten naar tientallen miljoenen slachtoffers te sturen.

microsoft 80658 1280

Het botnet draagt de naam Necurs en werd in 2012 voor het eerst in kaart gebracht. Het netwerk van besmette computers werd gebruikt om verschillende soorten malware te versturen, waaronder de gijzelsoftware Locky.

Volgens Microsoft zitten Russische criminelen achter het botnet, dat naast het versturen van spam en malafide software ook gebruikt kan worden voor zogenoemde ddos-aanvallen, waarbij een doelwit bestookt kan worden door enorme hoeveelheden dataverkeer. Ook zouden de beheerders van Necurs hun diensten verhuren aan andere criminelen.

 

Het netwerk is verstoord door te voorspellen welke domeinnamen Necurs zou gebruiken om zijn acties uit te voeren. Op die manier kunnen de websites geblokkeerd worden, waardoor ze geen onderdeel van het botnet uit kunnen maken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment