Het kabinet heeft een nieuw wapen in de strijd tegen corona: apps. Eén om mensen op te sporen die contact hebben gehad met coronapatiënten en een ander om makkelijk contact te houden met een dokter. "De apps moeten bijzonder goed in elkaar zitten op gebied van privacy", zegt techjournalist Daniël Verlaan.

 

Corona

Corona

Minister Hugo de Jonge kon nog niet te veel in detail treden op de persconferentie, maar duidelijk is dat hij apps wil gaan gebruiken om besmettingen beter op te kunnen sporen. Hiermee hoopt hij een nieuwe uitbraak straks te voorkomen.

De eerste app waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die met het coronavirus besmet blijkt te zijn of is geweest. Je krijgt dan het advies om twee weken binnen te blijven en jezelf in de gaten te houden. Vervolgens krijg je het verzoek om een tweede app te gebruiken waarmee je makkelijk contact kunt houden met een arts om je gezondheidssituatie van huis uit te monitoren.

Vooral die eerste app levert direct veel vragen op over privacy. Het is nog niet duidelijk hoe de app exact gaat bijhouden waar je geweest bent. Op welke manier dat ook gebeurt: de privacy gaat een enorm belangrijk onderdeel vormen, zegt Daniël Verlaan. "Het roept direct veel wantrouwen op. Dat is heel goed te begrijpen, omdat de overheid en IT niet altijd de beste combinatie zijn geweest."

"Ik geef mijn locatiegegevens echt niet aan de overheid", zegt Verlaan. "En ik denk dat meer mensen dat gevoel hebben. Daar zijn ze zich echt wel van bewust." Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe applicaties er exact uit gaat zien, maar er zijn verschillende technieken beschikbaar waarmee dit redelijk privacyvriendelijk kan.

Soortgelijke apps in buitenland

Verlaan wijst op een app in Singapore, waarbij gebruikers een melding krijgen als ze in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus blijkt te hebben. "Die app is met privacy in het achterhoofd gebouwd." Onder andere door geen gebruik te maken van internet, maar van bluetooth, en anonieme ID's versleuteld op te slaan, is het gevaar voor privacyinbreuk kleiner gemaakt.

 

De tweede app die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil inzetten, waarmee je contact op kunt nemen met je dokter, is mogelijk al in gebruik. Op dit moment wordt de 'OLVG corona check app' van het Amsterdamse bedrijf Luscii al in ziekenhuizen door heel Nederland ingezet. Samen met het ministerie van VWS gaan het bedrijf en OLVG onderzoeken of het mogelijk is om dit onderdeel te maken van het landelijke beleid.

Mensen kunnen in deze app hun symptomen invoeren en als het op corona wijst, worden ze in contact gebracht met de juiste medische zorg. "De intentie is altijd geweest om het zo breed mogelijk beschikbaar te maken", zegt CEO en oprichter van Luscii, Daan Dohmen. Het begon in het Amsterdamse OLVG ziekenhuis, maar wordt inmiddels door 85.000 mensen in het hele land gebruikt.

"Mensen die klachten hebben, worden door een medisch team in de ziekenhuizen begeleid naar het juiste loket. Dat kan een coronascreening, maar ook een huisartsenpost zijn. Dat verschilt per regio.", zegt Dohmen. "Ook kunnen we mensen geruststellen, zodat ze geen belasting vormen op de zorg."

Ook Dohmen krijgt regelmatig vragen over privacy, maar hij benadrukt dat ze dat een 'ontzettend belangrijk en groot goed' vinden. "We verdienen er geen cent aan en doen niks met de data. Dat is in de voorwaarden vastgelegd. Het wordt alleen geanonimiseerd gebruikt voor onderzoek in het OLVG."

Reacties mogelijk gemaakt door CComment