De vraag naar saturatiemeters, apparaatjes waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed kunt meten, is sinds de corona-uitbraak enorm gestegen. Ook longartsen gebruiken ze om coronapatiënten die thuis uitzieken, in de gaten te houden. "Een laag zuurstofgehalte in je bloed kan een reden zijn om aan de bel te trekken."

 

Zuurstofmeters

 

Dat zegt longarts Leon van den Toorn van het Erasmus MC, tevens voorzitter van de longartsenvereniging (NVALT) tegen RTL Nieuws. Ook in zijn ziekenhuis worden veel coronapatiënten behandeld.

Niet benauwd, wel laag zuurstofgehalte

Wat hij ziet is dat er bij sommige patiënten sprake is van een laag zuurstofgehalte, terwijl patiënten daar zelf weinig last van lijken te hebben. "Ze hebben zelf niet het gevoel kortademig of benauwd te zijn, terwijl het zuurstofgehalte in hun bloed wel heel laag is. Daarom is het voor die patiënten belangrijk om te weten wat het zuurstofgehalte in hun bloed is. Als dat voor een langere periode te laag is, kan dat wijzen op een ernstiger verloop van de ziekte."

Aan de bel trekken

Het zuurstofgehalte in je bloed meten kan met een zogeheten saturatie- of zuurstofmeter, met een medische term pulsoxymeter genoemd. "Dat zijn kleine apparaatjes, die je als een wasknijper op je vinger klemt en die een lichtbundel door je vinger stralen", vertelt Van den Toorn. "Met die lichtbundel wordt gemeten hoeveel zuurstof er in je bloed zit. Binnen enkele seconden heb je de uitslag."

Een gezond persoon heeft een zuurstofpercentage van 96 tot 100 procent in het bloed. "Als een gezond persoon onder de 92 of 93 procent komt, vinden we het abnormaal. Dan is het van belang om bij de huisarts of specialist aan de bel te trekken."

Niet voor iedereen nodig

Longarts Van den Toorn snapt dat er veel vraag is naar de saturatiemeters. "Maar voor mensen zonder onderliggende longproblemen, die geen klachten hebben, is het niet nodig om iedere dag te meten. Dat is echt overdreven."

Ook leidt het onnodig aanschaffen van saturatiemeters tot tekorten, zegt Van den Toorn. "We willen dit soort apparaatjes graag hebben voor mensen die het nodig hebben, mensen met die al bekend zijn met longproblemen. Dan is het vervelend als ze uitverkocht zijn."

Géén diagnose

Ook wil hij benadrukken dat een laag zuurstofgehalte niet betekent dat je besmet bent met het coronavirus. "Een laag zuurstofgehalte kan passen bij een ernstiger verloop van een infectie met corona, maar het geeft geen diagnose. Daarvoor is een specifieke coronatest nodig", zegt van den Toorn.

"Het zuurstofpercentage in je bloed zegt iets over het functioneren van de longen. Als dat percentage te laag is, kan dat een indicatie zijn dat er iets aan de hand is met de zuurstofopname door de longen. In het geval van een corona-infectie kan het ons helpen om een patiënt die thuis aan het uitzieken is, in de gaten te houden. Als we dan horen dat de patiënt iedere dag een zuurstofpercentage van bijvoorbeeld 98 procent heeft, weten we dat we ons vooralsnog geen zorgen hoeven te maken."

Reacties mogelijk gemaakt door CComment