De overheid heeft zijn planning gedeeld voor de nieuwe corona-traceer-app, nadat eerdere pogingen strandden. De app wordt gebouwd door een team van ervaren ontwikkelaars.

corona

 

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei woensdag in de Tweede Kamer al dat een eerste versie van de nieuwe app hopelijk eind mei getest zou kunnen worden. Nu heeft het ministerie een tijdpad gedeeld, waarop de ontwikkeling van de nieuwe app wordt toegelicht.

Het gaat opnieuw om een app die het traceren van mogelijke corona-besmettingen makkelijker moet maken voor de GGD. De app moet mensen kunnen waarschuwen die in de buurt zijn geweest van een met het coronavirus besmet persoon.

De vorige poging om zo'n app van de grond te krijgen strandde toen na een zeer korte aanlooptijd de zeven kandidaat-apps geen van alleen aan de eisen voldeden.

Ervaren experts

Nu kiest de overheid een transparante ontwikkeling van een corona-app. De GGD zal verduidelijken wat de app moet kunnen om contactonderzoek te verbeteren en een nieuw team ontwikkelt die app. Bij dat team zitten externe experts zoals Dirk-Willem van Gulik, bekend van de veelgebruikte Apache-software voor servers en Jelle Prins, jarenlang verantwoordelijk voor het ontwerp van de apps van Uber. Zij hebben "veel ervaring met het ontwikkelen, beproeven en beheren van digitale toepassingen", aldus de overheid.

Eind mei moet een eerste zogenoemde 'proof of concept' gereed zijn: een vroege app die werkt en op beperkte schaal getest kan worden. In aanloop naar die testversie zullen ook tussenresultaten openbaar worden gepubliceerd. "Dat doen we in alle openheid om niet alleen te laten zien wat we doen en waar we staan maar ook om de kennis en ervaring van iedereen die mee wil doen actief te benutten."  

Privacy en openheid

Opnieuw zijn de privacy, rechten en databeveiliging belangrijke punten. De vorige apps konden die punten niet waarborgen, waardoor de overheid terug naar de tekentafel moest. De nieuwe app wordt open-source en zal gebruikmaken van het gezamenlijke platform van Apple en Google, schreef minister De Jonge eerder al in een brief aan de Kamer.

Het platform van Apple en Google zorgt dat de app goed werkt op iOS en Android, met bescherming van de privacy van de gebruiker. De bedrijven staan maar één app per land toe op het platform. Als de coronacrisis ten einde is, wordt het platform opgeheven.

De nieuwe app zal mogelijk nog wel broncode bevatten van apps die bij de vorige poging werden ingediend. Nieuw is dat nu steeds tussentijds zal worden gekeken wat en wie er nodig is.

"Als wordt besloten op een specifieke broncode verder te bouwen dan zal het eerste bouwteam wellicht worden uitgebreid met experts ten aanzien van die bewuste broncode. Dat kunnen experts zijn uit de groep van eerdere deelnemers, of van daarbuiten", stelt de overheid. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment