Storage-bug duikt op in W10 2004. Volgende fout in mei-update Windows 10 en Windows Server ontdekt: corrumpeert opslag.

W10

Overstappen op de 2004-genummerde update voor client- en serveruitvoering van het Microsoft-besturingssysteem kan sommige configuraties van Storage Spaces ineens ontoegankelijk maken. Er is geen workaround. Microsoft stelt een updateblokkade in en onderzoekt de zaak.

De vers opgedoken bug in de mei-update van dit jaar voor Windows 10 en Windows Server 'saboteert' de in Windows ingebouwde mogelijkheid van software-RAID. Dit Storage Spaces maakt het mogelijk om drie of meer opslagstations te combineren in een opslaggeheel (storage pool). Vervolgens vallen er daaruit aparte opslagruimtes te vormen.

Deze door Microsoft ontwikkelde technologie is bedoeld om uitval van harde schijven (of SSD's) te kunnen ondervangen en zo datacorruptie te voorkomen. De bug, waar Microsoft gister melding van heeft gemaakt, kan er voor zorgen dat de Storage Spaces niet langer gebruikt kunnen worden. Microsoft spreekt van "issues in gebruik van of toegang tot" de opslagruimtes op basis van gecombineerde drives.

Bij bepaalde configuraties kan een partitie voor Storage Spaces worden weergegeven als een RAW-partitie in de Schijfbeheer-tool (Disk Manager) van Windows. Gebruikers moeten níet het chkdsk-commando uitvoeren op getroffen systemen, geeft Microsoft hierbij als belangrijke opmerking. Het lijkt er dus op dat tot RAW bestempelde partities momenteel niet te redden zijn.

Instructies
In het supportdocument over deze opslagbug geeft Microsoft aan dat er nu geen workaround is. Wel geeft de softwaremaker instructies om 'dataproblemen' met Storage Spaces te voorkomen. De vijf stappen om via PowerShell de ingebouwde vorm van software-RAID te beschermen, betreffen echter alleen partities die nog niet gecorrumpeerd zijn door de bug. De preventiemaatregel (van het commando get-virtualdisk | ? WriteCacheSize -gt 0 | get-disk | set-disk -IsReadOnly $true ) is namelijk voor het op alleen-lezen zetten van virtuele disks in Storage Spaces.

"Je Storage Spaces zouden nu op read-only moeten staan, wat betekent dat je er niet naar kunt schrijven. Je device zal nog steeds bruikbaar zijn, maar elk volume (op de opslagruimtes - red.) wat niet gezien is als RAW zou leesbaar moeten zijn", aldus de beschermingsinstructies van Microsoft. De bug staat vooralsnog niet vermeld in de lijst van bekende problemen met de lente-update van dit jaar.

'Update-ervaring waarborgen'
"Om je update-ervaring te waarborgen, hebben we een compatibiliteitsblokkade toegepast op deze devices voor het installeren of aangeboden krijgen van Windows 10, versie 2004." Dit geldt dus niet alleen voor de clientuitvoering maar ook voor de servertegenhanger, die gelijk opgaat qua de halfjaarlijkse updates. Microsoft onderzoekt de zaak nu en zal een informatie-update geven zodra er meer informatie beschikbaar is.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment