De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) waarschuwt internetgebruikers voor e-mails die uit naam van de organisatie worden verstuurd en een Excel-bijlage met een virus bevatten. De e-mail heeft als onderwerp "Tweede kennisgeving - Onderzoek is gestart".

SZW

Op de website van de SZW zijn voorbeelden te zien van de malafide e-mails. De aanleiding van het zogenaamde onderzoek betreft een klacht over een bedrijf dat het arbeidsrecht zou hebben geschonden tijdens een crisisperiode.

De cybercriminelen noemen in de e-mail verschillende klachtnummers, tijden en kennisgevingsnummers. Ook worden er sancties genoemd waar het bedrijf mee te maken kan krijgen, zoals een rechtszaak: "De klacht en onderzoeksgegevens zijn bij dit bericht gevoegd. Lees alstublieft de bijgevoegde documenten en reageer dienovereenkomstig. We hebben de bewerkte klachten en de exacte beschuldigingen opgenomen", luidt de e-mail.

 

Wanneer de ontvanger het bestand per ongeluk toch geopend heeft, is het advies om de computer te laten controleren op malware. De Excel-bijlage bevat een virus dat malware op de computer installeert.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment