Met deze nieuwe maatregel wil de techreus bedrijven stimuleren om updates geen jaar meer uit te stellen.

Windows updates

Windows updates

Onlangs heeft Microsoft in stilte zijn updatebeleid voor Windows 10 gewijzigd. Dat schrijft de gespecialiseerde website WindowsTimes in een blog. Vanaf de lancering van Windows 10 2004, de May 2020 update, kunnen zakelijke gebruikers van het besturingssysteem de automatische installatie van grote updates maar 35 dagen uitstellen. Voordien konden zakelijke klanten Windows-updates tot een jaar lang uitstellen. Het nieuwe beleid geldt voor Windows 10 Pro, Enterprise en Education.

In de documentatie van Windows 10 licht het bedrijf de aanpassing toe. ‘Vorig jaar hebben we het updatebeleid voor Windows 10 gewijzigd om alleen apparaten te targeten met een functie-update-versie die het einde van de service nadert. Daardoor updaten bedrijven veel apparaten slechts één keer per jaar. Om ervoor te zorgen dat alle apparaten het meeste uit deze wijziging kunnen halen en verwarring te voorkomen, hebben we de uitsteloptie verwijderd van de pagina ‘Geavanceerde opties’ voor Windows Update-instellingen vanaf Windows 10, versie 2004.’

Belang van updates

Met de nieuwe wijziging wil Microsoft bedrijven aanzetten om hun updates niet meer te lang uit te stellen. Dat zou immers op termijn voor veiligheidsproblemen kunnen zorgen. Als je de feature-updates van Windows niet op tijd installeert, krijg je voor de oude versie uiteindelijk geen ondersteuning meer van Microsoft. Dat berekent dat je dus ook geen beveiligingsupdates meer ontvangt. Die updates zijn echter heel belangrijk: ze herstellen kwetsbaarheden in de software en beschermen bedrijven tegen cyberincidenten. Daarom wil Microsoft nu dat Windows-updates maar 35 dagen kunnen worden uitgesteld.

Bedrijven die de updates toch nog willen uitstellen, kunnen daar wel nog voor kiezen. ‘Als je toch gebruik wil blijven maken van de uitsteloptie, kan dat via het lokaal Groepsbeleid’, besluit Microsoft in de documentatie. Het stappenplan is als volgt: Computerconfiguratie> Beheersjablonen> Windows-componenten> Windows Update> Windows Update voor bedrijven> Selecteer wanneer Preview-builds en Feature-updates worden ontvangen of Selecteer wanneer Quality-updates worden ontvangen.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment