Mocht je Chrome wel eens gebruikt hebben op je Mac, in plaats van Safari, dan moet je ongetwijfeld een aantal dingen zijn opgevallen. Hoewel de browser een aantal mooie functies aanbiedt, kunnen we er niet onderuit dat die de accu veel sneller leeg trekt dan zijn concurrenten.

chromes

Maar als we een nieuw bericht op de site van de Wall Street Journal mogen geloven, dan pakt Google die problemen eindelijk aan. Het bedrijf zorgt er namelijk voor dat de Google Chrome-browser straks anders omgaat met tabbladen die inactief zijn. Nu is het nog zo dat inactieve tabbladen behoorlijk wat energie slurpen. Er zal minder energie verspild worden aan dergelijke tabbladen, zodat er genoeg ruimte openblijft voor de andere bladen. Dit moet de batterijduur drastisch ten goede komen. Dat is een conclusie uit een proef die Google onlangs gedaan heeft op een Mac-laptop.

 

Chrome slurpt batterij nu leeg

Maar dat is niet alles. Naast het feit dat inactieve onderdelen van de browser straks minder energie slurpen, zoals bijvoorbeeld advertenties, zorgt Google er ook voor dat de onderdelen die wel actief gebruik worden, sneller aanvoelen. Dat houdt dus in dat de dingen straks een stuk sneller moeten gaan dan nu het geval is én je winst boekt op het gebied van je accu.

Max Christoff, Director of Chrome Browser Engineering, zegt dat dit onderdeel is van een investering de algemene prestaties van de browser te verbeteren. Dat geldt voor alle apparaten waar het programma op draait.

Google moet ook wel. De browser heeft de afgelopen maanden veel kritiek over zich heen gekregen. Hij slurpt je batterij leeg, vreet werkgeheugen en dan hebben we natuurlijk nog de privacyzorgen. Bovendien voert Apple de druk ook op, wanneer later dit jaar de nieuwste versie van Safari arriveert (samen met Big Sur). Apple maakt het ontwikkelaars namelijk gemakkelijk extensies over te brengen naar Safari; die extensies zijn vaak een goede reden om Chrome te gebruiken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment