De CoronaMelder-app die sinds maandag te downloaden is, vraagt op Android-systemen om toegang tot de locatie-instellingen. Dat is privacygevoelige informatie. Waarom wil Google die inzien?

CoronaMelder

CoronaMelder maakt gebruik van bluetoothsensoren om te zien welke apparaten in de buurt zijn. Om die sensoren te kunnen gebruiken, moet de gebruiker echter eerst permissie geven om locatie-instellingen met het systeem te delen.

Volgens Google heeft dat een simpele reden: "Een bluetoothscan kan gebruikt worden om informatie over de locatie van de gebruiker te verzamelen", schrijft het bedrijf op de website. Het wijst erop dat stations, winkels en restaurants vaak gebruikmaken van bluetoothbakens, wat het mogelijk maakt om de precieze locatie van de gebruiker te bepalen.

 

De gebruiker geeft dus toestemming dat een app potentieel toegang zou kúnnen vragen tot zijn locatie. Voordat dat kan gebeuren, moet er echter nog een keer toestemming worden gegeven: om de locatiegegevens ook echt op te halen en op te slaan. En dát vraagt de CoronaMelder niet.

Sterker: als de app dat zou doen, dan werkt het hele softwareraamwerk dat Google bedacht heeft voor dergelijke apps niet - een extra veiligheidslaag vanuit Google. Gebruikers die er graag zeker van willen zijn dat hun locatie niet gedeeld wordt, kunnen dat opzoeken in het apprechtenmenu van Android.

Daarnaast werkt de app door speciale ID-codes uit te zenden naar andere apparaten. Die veranderen elke vijftien minuten. Gegevens kunnen dus niet zomaar gelinkt worden aan een apparaat, laat staan een persoon.

Ben je bang dat een andere app dankzij het aanzetten van de locatie-instellingen stiekem jouw locatie gaat opvragen? Je kunt de instelling voor individuele apps handmatig uitzetten via de kop 'Locatie' onder 'App-rechten' in het instellingenmenu van Android-telefoons.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment