Ziggo en Xs4all zijn gestopt met het blokkeren van honderden proxies die naar The Pirate Bay verwijzen. Dat is gedaan na de uitspraak in juni, waarin bevestigd werd dat de providers de torrentsite moeten blokkeren. Proxies vielen daar volgens de uitspraak niet onder.

Ziggo

Uit de blokkeerlijst van Xs4all blijkt dat de blokkade van bijna vijfhonderd sites die naar The Pirate Bay verwijzen, sinds de uitspraak van begin juni is opgeheven. Ziggo heeft zo'n lijst niet openbaar staan, maar uit een steekproef van Tweakers blijkt dat veel van de sites die niet meer door Xs4all worden geblokkeerd, ook via Ziggo bereikbaar zijn.

In juni oordeelde het gerechtshof Amsterdam na een nieuwe beoordeling dat de providers The Pirate Bay moeten blokkeren. Dat ging om een uitspraak in hoger beroep in de langlopende zaak tussen de providers en Stichting Brein. Bij de nieuwe beoordeling werd in feite de uitspraak van 2012 bevestigd.

Volgens de uitspraak hoeven de providers proxy- en mirrorsites van derden die toegang bieden tot The Pirate Bay, niet te blokkeren. Brein had die eis toegevoegd, maar het hof wees dat niet toe en beschouwde dat als een nieuwe vordering. Vermoedelijk zijn de providers daardoor gestopt met het blokkeren van de proxies.

Dat Ziggo en Xs4all gestopt zijn met het blokkeren van honderden Pirate Bay-proxies, werd opgemerkt door TorrentFreak. De providers geven geen inhoudelijk commentaar, omdat de Stichting Brein een nieuwe procedure start. Tim Kuik, directeur van de stichting, zegt tegen TorrentFreak dat het 'ronduit dom' is van de providers om de sites van de blokkeerlijst te halen. De stichting wist eerder al af te dwingen dat providers ook proxies moeten blokkeren en wil dat nu via een nieuwe gang naar de rechter opnieuw

Reacties mogelijk gemaakt door CComment