Microsoft bracht Windows 95 precies 25 jaar geleden uit. Het besturingssysteem werd gepresenteerd met een dansje door kopstukken als Bill Gates en Steve Ballmer. Ook maakte Microsoft een promovideo met Jennifer Aniston.

 

windows 95

Windows 95 was de opvolger van Windows 3.11 en betekende een grote stap vooruit voor Microsoft. Het besturingssysteem combineerde DOS met Windows en de grafische interface was compleet vernieuwd. Microsoft introduceerde in Windows 95 de taakbalk en het startmenu, elementen die nog altijd in gebruik zijn. Ook maakte de plug-and-playtechniek zijn intrede; hardware werd voor het eerst automatisch herkend tijdens het installeren van het besturingssysteem.

Om Windows 95 te draaien waren minimaal een Intel 386DX-cpu, 4MB ram en 55MB hdd-ruimte vereist. Bij deze minimale configuratie moest ook virtueel geheugen worden ingezet; 8MB ram werd dan ook aanbevolen. Windows 95 kwam uit op een cd, maar verscheen ook nog op floppy's. De basisversie besloeg dertien 3,5"-floppy's.

Microsoft bracht Windows 95 aan de man met een commercial waarin het nummer Start Me Up van The Rolling Stones is verwerkt. Tijdens het evenement waarmee het verschijnen van het nieuwe besturingssysteem op 24 augustus 1995 werd gevierd, waren kopstukken als Bill Gates en Steve Ballmer dansend op die muziek op het podium te zien.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment