Beide besturingssystemen kunnen sinds dit weekend online worden gedownload via specifieke Torrent-websites. Het is de allereerste keer dat de broncode van Windows XP en Windows Server 2003 publiek lekt.

Broncode

Broncode

Volgens The Verge was het een kwestie van tijd voordat de broncode van beide systemen online zou verschijnen. De gelekte bestanden werden al jaren privé gedeeld in beperkte kring. De broncode is legitiem, wat Microsoft de nodige hoofdzorgen geeft.

Windows XP wordt sinds 2014 niet meer ondersteund door Microsoft, waardoor het uitbuiten van gevoelige onderdelen in de broncode weinig gevolgen kent. Enkel in 2019 bracht Microsoft postuum nog een patch uit voor als antwoord op een geavanceerde versie van de befaamde Wannacry-hack. De ondersteuning voor Windows Server 2003 eindigde in 2015.

Microsoft stelt al langer delen van de broncode beschikbaar van Windows XP voor overheden via een speciaal veiligheidsprogramma. Mogelijk komt het lek uit die kant.

Niet het eerste lek

Het is niet de eerste keer dat de broncode van een besturingssysteem van Microsoft online lekt. Een paar jaar geleden lekte minstens 1 GB aan Windows 10-code online en dit jaar lekten ook segmenten broncode van het Xbox-besturingssysteem.

Delen van de Windows XP-broncode refereren naar Windows CE-besturingssystemen, MS-DOS en andere gelekte Microsoftmaterialen. De gelekte code zou ook NetMeeting root signing keys bevatten.

Een woordvoerder van Microsoft laat weten dat het de zaak onderzoekt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment