De mainstream media schrijft op dit moment massaal over de aandelenprijs van GameStop, een Amerikaanse videogame winkelketen. Het aandeel schoot de lucht in op een manier die we eigenlijk alleen maar gewend zijn binnen de cryptomarkt. In de nasleep van het GameStop verhaal zien we nu ook een altcoin de lucht in schieten als gevolg van hype. En welke altcoin dat is zal je waarschijnlijk niet verbazen!

 

 

 Gamestop

Maar eerst, wat is er eigenlijk aan de hand met GameStop (GME)? De winkelketen biedt de mogelijkheid om fysieke videogames in te leveren in ruil voor geld of een ander spel. Een service die eigenlijk volledig overbodig is vandaag de dag aangezien we alles digitaal doen. Grote investeerders besloten daarom het aandeel te shorten. 

Deze grote beleggers hadden zelfs zo weinig hoop in de toekomst van het bedrijf dat aan het einde van 2020, 100% van alle GME aandelen waren geleend om mee te shorten. Wanneer je een aandeel short dan leen je het aandeel van een aandeelhouder, verkoop je dit aandeel voor de huidige prijs, wacht je op een lagere aandelenprijs, koop je een aandeel terug waarna je het aandeel teruggeeft aan de aandeelhouder waarvan je het aandeel in eerste instantie hebt geleend. Op die manier maken short sellers winst.

Maar toen kwamen de Redditors van WallStreetBets om de hoek kijken. Zij zagen hoe hun geliefde GameStop kapot werd geshort. Onder andere op basis van een aantal toekomstplannen dat het bedrijf heeft samen met de “gewoon omdat het kan” mentaliteit die op de subreddit heerst, besloten de Redditors om GME massaal te kopen. Met als gevolg een enorme short squeeze.

Een short squeeze houdt in dat shorters hun positie noodgedwongen moeten sluiten. Wanneer je een short-positie sluit, dien je het aandeel tegen de huidige marktprijs te kopen. Kortom, dit zorgt voor meer koopdruk waarmee het GME-aandeel nog verder versnelde. Begin 2021 stond GME nog op $17, nu is dat $347,50. Dit markeert een stijging van bijna 2.000%! Naar schatting verloren short sellers $6 miljard op een bedrijf dat in totaal slechts $1,2 miljard waar was.

Dogecoin (DOGE) pumpt mee op de hype

Met de WallStreetBet redditors op volle toeren worden nog meer aandelen aangewezen voor mogelijke volgende targets. Ook wordt er naar cryptocurrency gekeken, zo blijkt uit deze tweet.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment