Nederlandse banken gaan namen en adressen van internetoplichters aan slachtoffers geven als zij daarom vragen. Daardoor kunnen consumenten die online zijn opgelicht voortaan hun geld via de rechter proberen terug te vorderen.

internetoplichters

internetoplichters

 

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken bevestigde eerdere berichtgeving daarover in het AD. Hij verwacht dat banken eind februari zover zijn.

To nu toe stonden veel gedupeerden van bijvoorbeeld Marktplaats-fraude machteloos. Banken verstrekten vanwege de privacy geen persoonsgegevens en bij de politie ontbreekt het veelal aan mankracht om dit soort kleine criminaliteit aan te pakken.

Banken besloten vorig jaar om onder voorwaarden personalia wel te gaan verstrekken. Dat gebeurde na een gesprek met minister Ferd Grapperhaus van Justitie.

De gegevens van fraudeurs worden overigens niet lukraak verstrekt. Wie is opgelicht, moet eerst aangifte doen. Daarnaast zullen banken eerst vragen aan de fraudeur om het geld terug te storten. Daarvoor krijgt die persoon drie weken de tijd.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment