Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG heeft een boete van 440.000 euro opgelegd gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) omdat het de privacy van patiënten heeft geschonden.

OLVG

Volgens de AP heeft het ziekenhuis tussen 2018 en 2020 te weinig maatregelen genomen om toegang van onbevoegde medewerkers tot medische dossiers te voorkomen. Dat kwam door onvoldoende controle op wie welk dossier bekeek en ontoereikende beveiliging van computersystemen. Naar aanleiding van het onderzoek van de AP heeft het OLVG de vereiste verbeteringen doorgevoerd.

"Je moet erop kunnen vertrouwen dat wat jij met de dokter bespreekt, in de spreekkamer blijft", zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. "Je moet er toch niet aan denken dat mensen, die daar helemaal niets te zoeken hebben, zomaar in de aantekeningen van de dokter over jou en jouw ziekte kunnen rondneuzen. Patiënten moeten ervan uit kunnen gaan dat medewerkers alleen medische dossiers inzien als dat nodig is voor de behandeling."

De AP zegt het onderzoek te zijn begonnen na een tip van een bezorgde burger. Ook kwamen er volgens de AP signalen uit de media en waren er twee datalekmeldingen van het OLVG. De AP concludeerde na het onderzoek dat het OLVG structureel niet goed omging met de toegang tot medische dossiers.

Volgens de AP had het ziekenhuis moet bijhouden en regelmatig controleren wie welk dossier raadpleegt. Ook ontbrak een goede beveiligingscontrole. Tijdens het onderzoek van de AP heeft het OLVG verbeteringen doorgevoerd, aldus de AP. Het ziekenhuis gaat niet in bezwaar of beroep tegen de boete.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment