MediaMarkt werd deze week slachtoffer van een hackaanval. Volgens onderzoek van RTL Nieuws is de aanval uitgevoerd door Hive, een hackgroep die vaker toeslaat bij grote bedrijven en zelfs bij ziekenhuizen. Ook in Nederland sloeg de bende al eerder toe.

Mediamarkt

Hive is een vrij nieuwe hackgroep. Na een hack op softwarebedrijf Altus afgelopen zomer kwam de groep voor het eerst in beeld. De hackers lekten gegevens van het bedrijf, omdat er geen losgeld werd betaald.

Sindsdien hebben opsporingsdiensten Hive in het vizier. De hackgroep valt bedrijven aan en gijzelt daarbij bestanden, waardoor hun computersystemen onbruikbaar worden. De groep staat erom bekend grondig te werk te gaan en ook back-ups van computers van slachtoffers te verwijderen, zodat die niet zomaar hersteld kunnen worden.

Wie er achter de groep zit, is niet bekend. Ook is niet duidelijk vanuit welk land of landen de groep opereert.

Niet alle hackgroepen vallen alle bedrijven zomaar aan. Sommige groepen richten zich expliciet niet op bedrijven in de vitale infrastructuur, zoals elektriciteitsbedrijven, ziekenhuizen of onderwijsinstellingen.

Hive maakt dit onderscheid niet en voerde aanvallen op dat soort doelwitten met succes uit. In augustus gijzelde Hive bijvoorbeeld systemen van ziekenhuizen in de VS. Als gevolg daarvan konden chirurgische ingrepen en radiologische onderzoeken niet doorgaan.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment