Het ministerie van Volksgezondheid heeft vanaf half oktober 23 frauduleuze QR-codes geblokkeerd die daarmee niet meer geaccepteerd worden door CoronaCheck-scanners. Vooral buitenlandse codes blokkeren blijkt lastig.

 

 

De 23 QR-codes zijn geblokkeerd omdat deze op grote schaal werden uitgewisseld door gebruikers. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid aan de NOS. Het gaat om dertien binnenlandse en tien buitenlandse frauduleuze QR-codes. Bij het blokkeren van buitenlandse valse codes loopt het ministerie naar eigen zeggen tegen juridische problemen aan.

Alleen als het heel duidelijk is dat een QR-code is aangemaakt met een nepnaam, zou blokkeren vooralsnog kunnen. De NOS noemt als voorbeelden codes die gekoppeld waren aan namen als 'Adolf Hitler' en 'Emmanuel Macron'. Het ministerie werkt wel aan gewijzigde regels om ook codes van authentieke namen van buitenlandse EU-burgers te kunnen blokkeren. Scanners tonen al vaak een notificatie bij buitenlandse QR-codes, om gebruikers eraan te herinneren dat ze om legimitatie moeten vragen. Ook binnenlandse QR-codes horen CoronaCheck-scanners aan de hand van legitimatie te controleren.

Als een code eenmaal op de blokkadelijst staat, accepteren de scanners voor de CoronaCheck-app deze niet meer. Volgens de NOS worden nog veelvuldig nepcodes gedeeld via chatgroepen, apps en websites. De site beschrijft de aanwezigheid van 65 frauduleuze codes in een Android-app waarvan de meeste geaccepteerd werden door scanners.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment