Google overlegt met fabrikanten van Android-smartphones om ondersteuning te krijgen voor de functie Dynamic System Update. Daarbij kan een telefoon via een virtuele partitie een bèta draaien zonder dat gebruikers hun telefoon hoeven te resetten.

Android

De functie is onder meer bedoeld voor ontwikkelaars om apps te kunnen testen zonder een bèta te hoeven flashen op hun telefoon en zo al hun gebruikersgegevens kwijt te zijn, zeggen diverse Google-mensen in een interview met Ars Technica. Dankzij de functie kunnen gebruikers een tweede besturingssysteem op de /data-partitie zetten, met daarbij gescheiden gebruikersgegevens en accounts. Google verplicht fabrikanten niet om het systeem te implementeren, maar overlegt wel met ze om ze ertoe te bewegen dat te gaan doen.

Gebruikers kunnen booten in het tweede systeem, maar met een reboot komen ze weer terug in het reguliere besturingssysteem. Daardoor is het geen dualboot-systeem, maar meer een variant op een virtuele machine, zo zeggen zij. Op dit moment ondersteunen alleen Googles eigen telefoons dit. Fabrikanten kunnen ervoor kiezen om gebruikers alleen door hun goedgekeurde builds als tweede OS op een telefoon te zetten, waardoor dit geen manier is om zonder de bootloader te hoeven ontgrendelen custom roms mogelijk te maken.

De functie is mogelijk doordat Android Q vereist dat fabrikanten dynamische partities mogelijk maken. Daardoor kunnen ota-updates partitites vergroten en verkleinen, iets dat nu niet mogelijk is. De functie is ook mogelijk door Treble, de scheiding van Android in diverse onderdelen die apart van elkaar te upgraden zijn. Google laat gebruikers op de Pixel 3-telefoons naast de reguliere firmware via Dynamic System Update een GSI draaien. Dat is een build voor Android-smartphones zonder enige aanpassing van de fabrikant.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment