Het snelheidsrecord voor een hyperloop gaat niet naar Nederland. Een groep Delftse studenten dacht het wereldrecord van 467 kilometer per uur te kunnen breken, omdat hun capsule Atlas 02 in tests boven de 600 kilometer per uur uitkwam. Tijdens de recordpoging sloegen de noodremmen echter te vroeg aan.

hyperlooprecord

De noodremmen traden al in werking toen de capsule nog maar net was vertrokken. Daardoor werd geen snelheid van 600, maar 188 kilometer per uur behaald.

De studenten deden mee aan een speciale wedstrijd die werd georganiseerd door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk. Hij is ervan overtuigd dat mensen over enkele tientallen jaren rondreizen in hyperloops.

 

Ze schieten dan als buizenpost door het land en zouden bijvoorbeeld in een half uur van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen.

Ongeveer twintig studententeams hadden zich aangemeld voor de Hyperloop Pod Competition. De Delftse groep en drie andere teams kwamen door de 122 veiligheidskeuringen en mochten daadwerkelijk meedoen.

Snelste capsule ging 463 kilometer per uur

Ze moesten hun capsule door een vacuümbuis van ruim 1 kilometer laten schieten. De overwinning ging naar het team van de Technische Universität München. Hun capsule bereikte een topsnelheid van 463 kilometer per uur, net geen nieuw record.

Vorig jaar deed het Delftse team ook mee aan de Hyperloop Pod Competition. Ook toen greep het team door technische problemen naast de overwinning en naast een record. Hun vaartuig kwam niet verder dan een snelheid van 142 kilometer per uur. Dit was desondanks goed voor zilver. Delft heeft wel de eerste editie van de wedstrijd gewonnen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment