Een nieuw soort cyberaanval kan via de post verzonden worden. Een apparaat in een pakketje probeert vervolgens in te breken op het lokale wifinetwerk.

cyberaanval

cyberaanval

De nieuwe aanvalsmethode, genaamd Warshipping, werd volgens TechCrunch gepresenteerd door beveiligingsonderzoekers van IBM.

Criminelen bouwen een kleine computer met behulp van een Raspberry Pi, een modem en een batterij. Op dit apparaatje wordt speciale software geïnstalleerd die kijkt of het pakket op de locatie van het doelwit gearriveerd is.

 

Eenmaal aangekomen probeert de minicomputer in te breken op het lokale netwerk. Met het modem wordt een verbinding gelegd met de computer van de aanvaller, die zijn rekenkracht gebruikt om het wifiwachtwoord te kraken.

Na de inbraak kan een aanvaller rondneuzen op het netwerk van een slachtoffer. De aanval kan ongestoord worden uitgevoerd totdat iemand het pakketje opent en de computer spot.

'Goedkope en effectieve aanval'

Volgens IBM is de aanval goedkoop en effectief. Cybercriminelen kunnen op deze manier op afstand ergens inbreken, op manieren waarvoor ze normaal gesproken zelf op een locatie moeten zijn.

Het is nog de vraag of deze aanvalsmethode ook al is ingezet om mensen of bedrijven aan te vallen. De IBM-onderzoekers demonstreren alleen een mogelijk soort aanval, zodat beveiligingsbedrijven hier preventief een oplossing voor kunnen vinden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment