Wil jij ook weten hoe Android 10 er straks op jouw Samsung Galaxy S10 uit zal zien? Dan zit je hier goed, met onze Nederlandse preview van de nieuwe One UI 2 interface op ons redactionele toestel.

 

samsung galaxy s10

Preview: Samsung Galaxy S10 met Android 10

Vorige week vingen we al een glimp op van de nieuwe versie van Samsung’s eigen One UI interface. Maar dankzij de brede start van het beta-programma, vandaag, kunnen we er echt voor gaan zitten. Voor de goede orde: de Android 10 beta is nu toegankelijk in Zuid-Korea, de VS, en Duitsland. Met een Nederlands toestel zit deelname er helaas niet in, en moet je gewoon wachten tot de uiteindelijke update wordt uitgerold – tegen het einde van dit jaar, hopelijk.

 

De nu beschikbare beta-firmware is nog niet de definitieve versie zoals hij straks ook op jouw Galaxy S10, S10e of S10 Plus zal arriveren. De ervaring met eerdere beta-tests leert. dat er in de loop van het programma nog features bij komen, of juist verdwijnen. Echter, aan de grote lijnen verandert meestal niet zoveel.

samsung galaxy s10

Changelog

De nu beschikbare beta-update bevat firmwareversie G97xFXXU3ZSJ8, en komt in de vorm van een net geen 1900MB grote download. De Nederlandstalige changelog luidt als volgt:

Upgrade van One UI 2 met Android 10

One UI 2 omvat Android 10 met geweldige nieuwe functies van Samsung en Google die zijn gebaseerd op feedback van gebruikers zoals u.
We raden u aan om een back-up te maken van belangrijke gegevens en deze veilig te bewaren tijdens het upgraden.

Bepaalde apps, zoals Calculator, Samsung Internet, Samsung Health en Samsung Notes moeten afzonderlijk worden bijgewerkt nadat u het besturingssysteem hebt bijgewerkt.

Dit zijn de nieuwe functies.

Gebaren op volledig scherm

 • Nieuwe navigatiegebaren toegevoegd.

Bediening met één hand

 • Nieuwe manieren om de Bediening met één hand te openen: tik twee keer op de Startknop of veeg midden onderin het scherm naar beneden.
 • Instellingen verplaatst naar Instellingen > Geavanceerde functies > Bediening met één hand.

Media en apparaten

 • Het SmartThings-venster is vervangen door Media en apparaten.
 • Media: bedien muziek en video’s die worden afgespeeld op uw telefoon en op andere apparaten.
 • Apparaten: controleer en bedien uw SmartThings-apparaten rechtstreeks vanuit het Quick panel.

Biometrie

 • Verbeterde beveiliging conform het Android 10-beleid. U moet uw pincode, patroon of wachtwoord mogelijk vaker invoeren dan voorheen.
 • Verbeterde toepassing op het Vergrendelscherm en voor verificatie in apps.
 • Opties toegevoegd voor het weergeven van het vingerafdrukpictogram wanneer het scherm uit is. U kunt kiezen om het altijd of nooit weer te geven, of alleen wanneer Always On Display is ingeschakeld.

Apparaatonderhoud

 • De grafiek over het batterijgebruik levert nu meer gedetailleerde informatie.
 • U kunt dubbele afbeeldingen van uw telefoon verwijderen om opslagruimte vrij te maken.
 • Instelling voor batterijlimiet en andere verbeteringen toegevoegd voor Wireless PowerShare.

Digitaal welzijn

 • Stel doelen in om uw telefoongebruik te controleren. – Gebruik Focusstand om afleiding door uw telefoon te voorkomen.
 • Houd de activiteiten van uw kinderen in de gaten met nieuwe opties voor Ouderlijk toezicht.

Internet

 • Pas het snelmenu aan om direct toegang te krijgen tot de functies die u het vaakst gebruikt.
 • Meer informatie krijgen van de app-balk.
 • Gebruik Video-assistent om uw ervaring met webvideo’s te verbeteren.
 • Installeer invoegtoepassingen uit de Galaxy Store om nog meer functies te ontvangen.

Samsung Contacten

 • De functie Prullenbak is toegevoegd voor Contacten. Contacten die u verwijdert, blijven 15 dagen in de Prullenbak bewaard voordat ze definitief worden verwijderd.

Agenda

 • Er zijn nu prioriteitsopties beschikbaar voor gebeurteniswaarschuwingen.
 • Er kunnen stickers worden toegevoegd aan een datum zonder een gebeurtenis te maken.

Reminder

 • Meer opties beschikbaar voor het herhalen van herinneringen.
 • Stel locatiegebaseerde herinneringen in voor een specifieke tijdsperiode.
 • Deel herinneringen met uw familiegroep en andere groepen voor delen.
 • Stel herinneringen in voor een specifieke datum zonder een waarschuwing.

Mijn bestanden

 • Er is een Prullenbak-functie toegevoegd zodat u bestanden die per ongeluk zijn gewist, kunt herstellen. – Er zijn meer filters toegevoegd die u kunt gebruiken bij het zoeken om snel dingen te vinden.
 • U kunt nu meerdere bestanden en mappen
  tegelijkertijd kopiëren en verplaatsen naar verschillende bestemmingen.

Calculator

 • Snelheid en tijdseenheden toegevoegd voor eenheidsconversie.

Verbonden auto

 • Android Auto is nu vooraf geladen.

Tips

 • Tips toegevoegd die u helpen om optimaal te profiteren van uw Galaxy.

NFC

 • Android Beam-functie verwijderd.

  Belangrijkste verbeteringen

  De hele lijst met veranderingen is vrij lang, dus. Wat ons betreft zijn de belangrijkste wijzigingen de vernieuwde gebarennavigatie, het verbeterde Apparaatonderhoud, en de grote uitbreiding van de Prullenbak. In Android 9 kun je de Prullenbak alleen gebruiken voor afbeeldingen en video’s, in Android 10 ook voor contacten en losse bestanden – zo’n beetje alles dus. De gebarennavigatie voegt nu veegbewegingen vanaf de zijkanten van het scherm toe, zodat je minder snel ‘op de verkeerde plaats’ veegt.

  Ook Ouderlijk toezicht onder Digitaal welzijn is een zinvolle toevoeging. Nu geeft niet iedereen een Galaxy S10 aan het kroost, maar bedenk dat de functies later ook naar de goedkopere modellen zullen komen. Overigens is dit de ingebakken Family Link feature van Google, die nu dus direct in de One UI ingebouwd zit.

  Bovendien krijgt de Galaxy S10 met Android 10 de Schermrecorder die we kennen van de Galaxy Note 10. In september kreeg de Galaxy S10 al een grote update die veel Note 10-features naar het toestel bracht, maar Schermrecorder (Screenrecorder) zat daar niet bij. En nu wel, dus. Met Schermrecorder maak je video’s van alles wat je op je scherm doet – screenshots, maar dan met video dus.

  Camera

  Waar de introductie van Samsung’s One UI interface, een jaar geleden, grote visuele veranderingen met zich meebracht, blijven deze in One UI 2 beperkt. De overgangsanimaties zijn wat anders, en de volumeregeling ziet er wat anders uit. Vooral zichtbaar, echter, zijn de wijzigingen in de camera-app.

  Hoewel Android 10 straks niet direct nieuwe camera-functies naar de Galaxy S10 brengt – die zaten al in de eerder genoemde update in september – werd de camera-app zelf wel flink bijgeschaafd. De bediening is grotendeels hetzelfde, maar je selecteert de verschillende standen op een wat andere manier. De lijst met opname-standen wordt vanzelf ingekort, al kun je wel weer kiezen wat waar wordt weergegeven. Wie hoopt dat de foto- en video-standen worden samengevoegd komt helaas bedrogen uit: dit blijven twee aparte cameramodi.

  Onze indruk

  Na een eerste periode van gebruik, is duidelijk dat de Android 10 update voor de Galaxy S10 een vrij subtiele upgrade is. De verschillen zijn niet zo groot als die in de Android 9 update, vorig jaar. Daar kun je op twee manieren naar kijken. Wie graag veel vernieuwing ziet in een upgrade voor het OS, vindt Android 10 straks vermoedelijk wat… saai. Aan de andere kant: verreweg de meeste gebruik(st)ers willen niets liever dan gewoon hun geliefde, vertrouwde telefoon blijven gebruiken – vooral na een grote upgrade. Voor hen is de aankomende update fijn, omdat er uiterlijk geen grote wijzigingen worden doorgevoerd.

  Wij zullen de komende weken een voor een individuele wijzigingen/veranderingen/vernieuwingen uitlichten, voor iedereen die graag meer details te weten komt. Houdt dus onze serie One UI 2 features in de gaten.

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment