Adobe heeft via een onbeveiligde database de gegevens van ruim 7 miljoen klanten gelekt. Het ging om een Elasticsearch-database die voor iedereen op internet toegankelijk was en e-mailadressen, registratiedata, land, gebruikte producten en andere informatie van bijna 7,5 miljoen Creative Cloud-klanten bevatten. Creative Cloud is een abonnementsdienst die gebruikers toegang tot allerlei producten geeft.

Elasticsearch is zoekmachinesoftware voor het indexeren van allerlei soorten informatie. Adobe had de database met gegevens niet beveiligd waardoor die zonder inloggegevens toegankelijk was. Het datalek werd ontdekt door onderzoeker Bob Diachenko die zijn bevindingen met Comparitech deelde. Volgens de onderzoeker gaat het niet om direct gevoelige informatie, maar zou de data wel kunnen worden gebruikt voor het uitvoeren van gerichte phishingaanvallen tegen de getroffen gebruikers.

Adobe werd op 19 oktober over het datalek ingelicht, waarna het softwarebedrijf de database op dezelfde dag nog beveiligde. Hoe lang de database voor het internet open stond is onbekend. Ook is onduidelijk of andere partijen toegang tot de gegevens hebben gekregen.

adobe

Reacties mogelijk gemaakt door CComment