Klanten die vrijdag naar de webshop van Coolblue surften, keken verbaasd uit hun ogen toen zij opmerkten dat producten plots een heel stuk duurder geworden waren. Voor vele elektronicaproducten was dat zelfs tot 10% duurder. Daardoor kwam het het dat bijvoorbeeld iPhones duurder dan via de webshop van Apple, waar Coolblue normaal gezien voordelige deals kan aanbieden. Op Twitter regende het reacties van verontwaardigde klanten.

 

Coolblue

Coolblue

De prijsverhogingen waren dan ook volledig onverwacht en onaangekondigd. Klanten die contact opnamen met de klantendienst, kregen te horen dat het slechts om een technische storing ging. Die is wel nog steeds niet opgelost. Er lijkt ook meer te spelen, want Coolblue zette een groot deel van zijn marketingactiviteiten via Google stop. Zogenoemde affiliatie links die partnerbedrijven op hun website kunnen plaatsen, en die je ook bij veel van onze reviews kan zien staan, leidden naar een errorpagina.

Wat is er aan de hand?

Ook deze beslissing was door Coolblue niet aan partners gecommuniceerd. Wat betreft de marketing, lijkt het zelfs om een stopzetting voor onbepaalde duur te gaan. Het is nog wachten op officiële berichtgeving van Coolblue hierrond. Toch wordt er al volop naar een verklaring gezocht.

De stijging in prijzen zou kunnen wijzen op een mogelijk voorraadtekort. Coolblue hanteert een systeem van dynamische prijszetting, die wordt beïnvloed door prijzen van concurrentie en vraag en aanbod. Volgens Webwinkel Community zijn er bij andere webshops geen prijsveranderingen te melden. Dus kan een vermindering in het aanbod de prijzen optrekken. Door het coronavirus kampen veel elektronicabedrijven zoals Apple met een vermindering van productie, maar toch zou Coolblue dan voorlopig de enige speler op de Vlaamse retailmarkt zijn die daar al hinder van ondervindt. Ook geruchten over financiële problemen bij Coolblue beginnen de kop op te steken.

Nieuwe winkels

Maar ook voor dat laatste is voorlopig nog geen bewijs. Coolblue kon namelijk goede financiële cijfers rapporteren in het laatste kwartaal van 2019. De omzet steeg tot 1,5 miljard euro, en zowel in België als in Nederland werd een groei gerapporteerd. Daarnaast kondigde Coolblue nog aan om drie nieuwe winkels te openen, één in Brussel en twee in Wallonië. Die in Brussel zou zelfs de ‘grootste van de Benelux’ worden. Coolblue heeft ook nog drie winkels in Zaventem, Antwerpen en Gent.

Het is dus voorlopig wachten tot Coolblue zelf met meer informatie naar buiten komt. Van zodra we meer relevante informatie hebben, dan zal dit artikel worden geüpdatet.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment