Tientallen gemeenten in Nederland hebben duidelijk hun digitale zaken niet op orde. Ze gebruiken namelijk nog steeds het oude besturingssysteem Windows 7, dat al maanden niet meer ondersteund worden.

 

Windows 7

windows 7

Softwarebedrijf Microsoft stopte in januari met de ondersteuning van het besturingssysteem. Dat betekent dat er in principe geen beveiligingsupdates meer worden uitgebracht. De computers die gemeenten gebruiken lopen dus het risico niet meer goed beveiligd te zijn.

 

Lees ook: Windows 7 wordt niet meer ondersteund, wat nu?

Dat kan riskant zijn nu ook veel ambtenaren door de ingrijpende coronamaatregelen thuis moeten werken, waarschuwen Binnenlands Bestuur en AG Connect woensdag. De vakbladen deden samen onderzoek naar de beveiliging van de computersystemen in 35 gemeenten.

Tonnen om gaten te dichten

In 22 van de onderzochte gemeenten draaien de computers op nog op Windows 7. In totaal gaat het om ongeveer 16.000 werkplekken. Negen gemeenten hebben er geen zogenoemde patches opgezet, die worden gebruikt om gaten in de beveiliging van het oude besturingssysteem te dichten.

Amsterdam is een van de gemeenten die nog met Windows 7 werken. De hoofdstad betaalt Microsoft bijna vier ton per jaar om nog wel patches te krijgen. De gemeente werkt aan een overstap naar het nieuwere Windows 10. Ook grote gemeenten als Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Arnhem, Amersfoort en Zwolle hebben computers met Windows 7.

Lees ook: Microsoft waarschuwt: regeringen moeten wakker worden

Microsoft bracht Windows 7 elf jaar geleden op de markt. Ongeveer een kwart van alle Windows-computers in de wereld draait nog op het besturingssysteem. In Nederland zou een op de zes pc’s Windows 7 hebben.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment