Thuisgebruikers krijgen nieuwere Windows 10 release automatisch voor de kiezen. Ondanks pauzeren van non-essentiële updates en supportverlenging voor bedrijven zet Microsoft eerdere updateplannen voor Windows 10 wel door. Thuisgebruikers die een oudere release van het besturingssysteem gebruiken, zien hun pc's nu automatisch de huidige release downloaden en installeren. Ondertussen zou het alweer tijd zijn voor de volgende halfjaarlijkse release.

 

Microsoft

Microsoft

Het gaat hierbij om de Home-variant van Windows 10, die in geval van de oudere 1809-release nu automatisch overgaat naar de huidige 1909-release. Formeel geldt er voor die oudere herfst-update van 2018 nog ondersteuning tot 12 mei dit jaar. Microsoft heeft begin december aangekondigd dat het gebruikers wil laten 'bijblijven' wat betreft versies van Windows 10 die tegen het einde van de support aanzitten.

'Last wegnemen'

Vorige week heeft Microsoft vanwege de coronacrisis besloten om de ondersteuning te verlengen voor bepaalde gevallen van de nóg oudere 1709-release. Hiermee wil het bedrijf "één van de vele lasten waar jullie nu mee omgaan" wegnemen, aldus de mededeling aan beheerders. Deze verlengde support betreft de Enterprise-, Education- en IoT Enterprise-edities van 1709.

De ondersteuning voor deze grootzakelijke variant van Windows' herfst-update uit 2017 zou volgens de oorspronkelijke planning op 14 april ten einde komen. De variant voor gewone gebruikers, zowel zakelijk als thuis, is op 9 april vorig jaar al verlopen. De daarna uitgekomen lente-update van 2018 wordt sinds november vorig jaar niet meer ondersteund, maar de herfst-update van 2018 nog wel. Die 1809-release is geplaagd door bugs, een tijdelijk terugtrekken van de update, nieuwe bugs in de re-release, en een trage acceptatie in de markt.

Alleen essentiële updates

Enkele dagen na de supportverlenging voor grootzakelijke en IoT-gebruikers van Windows 10 heeft Microsoft aangekondigd om Windows 10 vanaf mei niet van non-essentiële updates te voorzien. Vlak daarvoor had AG Connect al vragen uitgezet bij Microsoft of Windows' ontwikkeling wordt afgeremd of gepauzeerd, in navolging van Microsofts besluit voor zijn Edge-browser.

Er blijkt dus inderdaad sprake van een pauzering voor Windows 10. De uitrol van nieuwe functionaliteit wordt opgeschort, maar security-updates worden nog wel uitgebracht. Ook dit is vanwege de coronacrisis en lijkt bedoeld om gebruikers te ontzien door ze stabiliteit te bieden en geen grote updates te bezorgen. Dit blijkt echter niet van toepassing op het automatisch updaten van de 1809-release voor Home-gebruikers.

2003-release?

Ondertussen is het volgens Microsofts reguliere schema van grote halfjaarlijkse updates voor Windows 10 binnenkort weer tijd voor de lente-update van dit jaar. Deze zou volgens de tot op heden gehanteerde build-nummering dan de 2003-release zijn. AG Connect heeft Microsoft gevraagd of het vasthoudt aan deze planning voor de halfjaarlijkse updates.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment